Търговци на плодове и зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ

Търговци на плодове и зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ  - E-Burgas.com

Търговци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба в бранша, която по думите им, ги обрича на фалит. Прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово, за да изразят недоволството си, предава bTV.

Според новата наредба на БАБХ търговците на зеленчуци трябва да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ обаче е прекалено скъпо и се бави доста, казват протестиращите.

По 420 лева трябва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и в Пловдив, обяснява протестиращият търговец Крум Груйков от Петрич.

Докато излязат резултатите, стоката стои заключена и се разваля, допълва Груйков.

Търговците недоволстват, тъй като не са им били признати и европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени оттам.

Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида.

Свързани статии
Цените на храните отново се вдигат Мъж получи условна присъда за търговия с вот МВР работи по 100 случая за купуване на гласове 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Как се търгува вот в Бургаско – от брашно и макарони до опрощаване на борчове "Изправи се! Мутри Вън" - Бургас натири Цветелин Георгиев Премиерът Стефан Янев: Работата срещу купения вот дава резултати Иван Гешев иска имунитета на бургаски кандидат-депутат, търгувал с вот в Маринка Девет мъже са задържани в Бургаско за търговия с вот (Снимки)
Тагове
търговия храни
Коментари