СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните

СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните - E-Burgas.com

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашния доминиращ щам - Делта.

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

"Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани", заяви на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани, допълва БНТ.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО.

"По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници, както и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 година, 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 година.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза още Тедрос Аданом Гебрейесус.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари