СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните

СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните - E-Burgas.com

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашния доминиращ щам - Делта.

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

"Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани", заяви на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани, допълва БНТ.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО.

"По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници, както и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 година, 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 година.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза още Тедрос Аданом Гебрейесус.

Свързани статии
Желаещите да се ваксинират отново намаляха, област Бургас се запъна на 32% Сдружението на заведенията: 80% от служителите ни са ваксинирани Ето къде ще работят изнесените пунктове за ваксиниране през уикенда Ваксинират възрастни хора директно в пенсионерските клубове в Бургас Ето къде може да се ваксинирате днес и утре 30 300 българи се ваксинираха вчера, 5 703 се заразиха Опашки за ваксинация в Бургас: Желаещите за бустер са в пъти вече от тези за първа игла Над 300 души се ваксинираха в дежурните кабинети в област Бургас вчера 5524 са новите случаи у нас, над 35 хил. души са се ваксинирали Бургаските пенсионери с по-лесен достъп до ваксините
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини