СЗО: Българите вярват в Ковид конспирации

СЗО: Българите вярват в Ковид конспирации - E-Burgas.com

Българите сме на едно от първите места в европейския регион по вяра в конспиративните теории за коронавирус. Това заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

В изследването на СЗО за поведенческите нагласи на българите към COVID-19 все пак се вижда, че те в голяма степен вярват на медицинските работници. Почти само и единствено.

СЗО се опитва още от март да обръща внимание на аспектите на психичното здраве по време на пандемията. От една страна, психичното здраве се влошава като ефект от тревожността на всеки един човек за бъдещето, за семейството му, за икономическия му просперитет. От друга страна, много психични заболявания се обострят поради нуждата от изолация, поради затруднения достъп до психиатрични и психологични услуги в България. Психичното здраве не се финансира от властимащите и има нужда да бъде поставено по-високо в йерархията на националните приоритети на страната.

Световната здравна организация отчита увеличение на злоупотребата с алкохол от страна на мъжете и медикаменти от жените в България, по време на пандемията. Според последното изследване, у нас се усеща т.нар. пандемична умора и съпротива срещу ограниченията.

Коментари

Още от последните новини