Стефан Янев: Държавният бюджет за 2021 е бил изразходван още първите 4 месеца

Стефан Янев: Държавният бюджет за 2021 е бил изразходван още първите 4 месеца - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани. Това заяви служебният министър-председател ген. Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми“, обясни той, цитиран от Frognews.bg.

„Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет – установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна“, обяви служебният министър-председател.

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет още в края на месец април и май.

„За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание“, каза Янев.

Свързани статии
Стефан Янев назначи нови зам.-министри в кабинета си Актуализацията на бюджета вече е факт Мъката по актуализация на бюджета продължава трети ден Стефан Янев свиква Съвета по сигурността Стефан Янев: Към момента не се налагат въоръжени сили на границата Стефан Янев ще инспектира границата около Малко Търново Премиерът зове за по-строги мерки на границата Премиерът Стефан Янев призова за актуализация на бюджета Помагаме на Северна Македония срещу пожарите при нужда Премиерът Янев: Очаквам депутатите да намерят в себе си сила и мъдрост
Тагове
Стефан Янев бюджет изслушване
Коментари

Още от последните новини