Стефан Янев: Държавният бюджет за 2021 е бил изразходван още първите 4 месеца

Стефан Янев: Държавният бюджет за 2021 е бил изразходван още първите 4 месеца - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани. Това заяви служебният министър-председател ген. Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми“, обясни той, цитиран от Frognews.bg.

„Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет – установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна“, обяви служебният министър-председател.

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет още в края на месец април и май.

„За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание“, каза Янев.

Свързани статии
Кметът на Созопол направи отчет на бюджета, дълговете постепенно се гасят Стефан Янев учредява партията си "Български възход" Стефан Янев обяви политическия си проект, учредяват "Български възход" на 5 май Приеха Бюджет 2022 в Поморие, пари са заложени във всички сфери и дейности Одобриха Бюджет 2022 в Бургас В Айтос гласуват бюджета на 19 април И Несебър прие новия си бюджет, над 78 млн.лв. в рамката за 2022 Ключови решения в Проектобюджета на Несебър, ето приоритетите Препоръки на бургазлии към Бюджет 2022 стигат до Общинския съвет Бюджет 2022 на Бургас – консервативен и без увеличение на местните данъци
Тагове
Стефан Янев бюджет изслушване
Коментари

Още от последните новини