Стартира ли кампанията в Приморско? Кауза за кръст разпали страстите на юг

Стартира ли кампанията в Приморско? Кауза за кръст разпали страстите на юг  - E-Burgas.com

Лидерът на ВМРО Ваня Андонова поде частна инициатива без параметри, НПО отрича да е откривало сметка

От няколко седмици в Приморско се вихри казуа „Заедно да възстановим кръста на гр. Приморско“, която разпали страстите в Черноморската община. Инициатор на каузата е тамошният лидер на ВМРО Ваня Андонова, която още в началото на месеца входира идеята си в администрацията, чрез която да бъде издигнат кръст по подобие на много други места в областта.

В официално писмо до кмета на общината д-р Димитър Германов, тя иска съдействие за мястото на изграждане, проект на съоръжението от страна на главния архитект, обособяване на еко материали за изработването му, както и нужните разрешителни. Показана е и сметка, която според Андонова, е новооткирта дарителска, а титуляр е сдружението, в което тя членува – „Туристическа камара Приморско“ и то твърдо заставало зад каузата. Единствено липсва каквато и да е подробност по техническата част, както и има ли инициирана подписка и обществена подкрепа.

За да реализира иначе благородната инициатива, общината следва да запознае с нея Общинския съвет, който да я одобри. Затова черно на бяло по каналния ред е поискан протокол от заседанието на сдружението, на който видно са взетите решения за откриване на сметката и начинът, по който ще бъдат управлявани финансите. Оказва се обаче, че не само липсва такъв протокол, а и заседание по откриване на сметка не е имало, нито пък е откривана сметка. Поне според председателят на сдружението Стоян Петров.

 Интересен момент, е че във своя фейсбук профил Ваня Андонова публикува снимка на сметка, на която титуляр е именно „Туристическа камара Приморско“, и за която твърди, че е създадена на 19 август т.г. специално за каузата.

 „Никога не сме разкривали подобна сметка“, подчертава председателят на сдружението Стоян Петров. „Тази, която тя покакзва е разплащателна и това е сметката, по която всеки си плаща членския внос. Моментът е нероден Петко – още не е решен въпросът нито с проект, нито с място, а се създават интриги за сметки. Такава сметка е най-лесно да се създаде. Според мен и църквата, трябва да се произнесе по този въпрос,  все пак е кръстът е нейн символ“, коментира Петров. Той добави, че от сдружението пък изчакват общината да се произнесе по казуса и не вижда причина да се създава такова напрежение, но категорично отрича да е създавана сметка и се надява това, което Андовнова показва да е техническа грешка, а не опит за манипулация.

Към настоящия момент общината не разполага с никаква яснота около този казус като местоположение за разполагане на кръста, технически параметри и средства за осъществяване, както и данни за обществената подкрепа на тази кауза.

„В тази връзка считаме за незаконосъобразно събирането на средствата без да има яснота по гореизброените параметри и начинът, по който ще бъдат контролирани и законосъобразно и целесъобразно разходвани събраните суми“, е позицията на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов.

Любопитно е да се отбележи, че в Бургаския район са издигнати не един или два подобни кръстове, като всички те са създадени по частни инициативи, подкрепени от бизнесмени – в Созопол, Царево, Лозенец, Бургас. В случая очевидно също става въпрос за частна инициатива, но от страна на председателят на ВМРО-Приморско.

Според местните, по неофициална информация Ваня Андонова ще бъде издигната за кандидат за кмет на община Приморско на изборите през октомври.  

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини