Стабилен бюджет няма да вкарва Айтос в дългове през 2021

Стабилен бюджет няма да вкарва Айтос в дългове през 2021 - E-Burgas.com

Въпреки че проектът за бюджет-2021 е първият, съставен в условията на извънредна епидемична обстановка, общата рамка е със 7,5 млн. лв над бюджет-2020.  Това е и първият бюджет на Община Айтос с финансова рамка над 30 млн.лв, стана ясно на публичното обсъждане на финансовия проект в Заседателната зала, на 8 февруари т.г. На представянето присъстваха кметът на Община Айтос Васил Едрев, Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев и Зам. кметът на Община Айтос Мариана Димова.

Проектът за бюджет - 2021 беше представен с подробна презентация за приходите, разходите и капиталовата програма от Станимир Петров - Директор на Дирекция "Финанси, бюджет и данъчно облагане” в Община Айтос. Общата рамка на проекта за бюджет - 2021 е 32 702 782 лв в т.ч. капиталова програма в размер на 2 691 520 лв, плюс европейски средства и трансфери от други бюджетни организации - 8 860 055 лв., или общо - 11 551 575 лв. Отделно, над 2 000 000 лв бюджетни средства са планирани за неотложни текущи ремонти на уличната мрежа в община Айтос.

Основната цел на бюджета на община Айтос за 2021 г. е запазване на финансовата стабилност на общината. Разработен е така, че да гарантира сигурност на бюджетната сфера и в същото време да осигури безпрепятствено усвояване на средствата по европейските проекти, заяви в Заседателната зала Станимир Петров.

Кметът Васил Едрев определи бюджет-2021 като балансиран, бюджет с много проекти, които изискват много работа. "Ако проектът за бюджет бъде одобрен от Общинския съвет, трябва да започнем работа още от първия ден, за да реализираме всичко това, което сме заложили. Бюджет, в такива размери Община Айтос не е имала до сега. Надявам се, бюджетната рамка да върви във възходяща линия, и следващите бюджети да бъдат още по-добре финансово подкрепени", заяви още градоначалникът.

Въпреки усложнената обстановка при изпълнението на бюджет-2020 заради COVID – 19, Община Айтос успя да запази стабилното си финансовото състояние и няма дългове. И през 2021 г. не се предвижда поемане на дълг. Новата финансова рамка  продължава да следва философията на бюджета, наложила се в последните години: ясни приоритети, реализъм в приходната част, оптимизация на разходите и значителна капитална програма, стана ясно на публичното представяне.

Презентацията на проекта за бюджет се излъчваше директно от Радио "Айтос". За всички, които не са успели да се запознаят с предложените от Община Айтос средства в най-важния финансов документ за 2021 г., ще припомним, че материалите, представящи основните бюджетни показатели са публикувани на официалния сайт на Община Айтос, https://aytos.bg на 29.01.2021 г.

Свързани статии
Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък Пиян айтозлия се претрепа с триколка Айтос дочака: Осигуриха финансиране за дългоочакван ремонт на две улици Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки) Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези Хванаха 22-годишен дилър в Айтос Канят айтоските ученици към инициативи на МКЦ-Бургас
Тагове
айтос бюджет
Коментари

Още от последните новини