Срив на рублата: Руснаците масово обръщат парите си в долари и евро

Срив на рублата: Руснаците масово обръщат парите си в долари и евро - E-Burgas.com

Руската рубла пада главоломно заради непридвидимите действия на Путин. Руснаците масово обръщат парите си в долари и евро.  Банката Росии забрани късите продажби с руска валута.

Цената на рублата продължава да се срива, съобщава "Ройтерс", цитирайки борсовия пазар в Москва, който търгува при затворени сесии. Тя достигна абсолютен минимум от 89.60 за долар и се докосна до 100 за евро, предава Екон.бг.

По тази причина централната банка на страната взе решение да интервенира на пазара, за да стабилизира рублата. Такава интервенция не е имало от 2014 г. Тя предвижда пускането на 1 трлн. рубли. Индексите на московската борса са надолу в момента с по 45-48%.

"Банката на Русия ще обезпечи поддържането на финансова стабилност и непрекъснатост на финансовите операции, задействащи всички необходими инструменти", съобщава Банк России. Централната банка увеличи предлагането на долари в дневния обмен с търговските банки от 3 млрд. на 5 млрд. долара.

Освен това банката забрани късите продажби с руска валута.

"На фондовия пазар има паника. Очакваме валутните интервенции на централната банка ще смекчат поне малко ситуацията", пише аналитик от Промсвязбанк.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Украйна
Коментари

Още от последните новини