Средната работна заплата надхвърля 1000 лв. през 2017

Средната работна заплата надхвърля 1000 лв. през 2017 - E-Burgas.com

Средната работна заплата у нас тази година ще надхвърли 1000 лв. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според последните данни на националната статистика средната работна заплата в страната е 954 лв, показа bTV.

В отделни райони на страната като столицата дори в момента средното възнаграждение надхвърля 1000 лв., но в други – като Видин, Кюстендил и Благоевград например, то е в пъти по-малко.

В отделните сектори на икономиката възнагражденията също нарастват неравномерно. Според Асоциацията на индустриалния капитал по-значително увеличение на доходите се очаква в машиностроенето, туризма и ИТ сектора.

Според работодателските организации средната работна заплата ще расте заради очаквания ръст на икономиката, износа и потреблението.

Дефицитът на кадри в някои предприятия също ще тласка възнагражденията нагоре.

Според икономистите заплатите може и да не скочат с много. Причината е, че нестабилната икономическа обстановка може да направи бизнеса предпазлив по отношение на възнагражденията. А ако все пак средното заплащане стигне 1000 лв., то ще е факт за малка част от работещите.

В районите с лоша инфраструктура, малко инвестиции и свито потребление, увеличението няма да се случи скоро, прогнозират икономистите.

В момента според данните от статистиката средната работна заплата в частния сектор остава по-ниска отколкото в обществения.

Коментари

Още от последните новини