"София филм фест на брега" стартира с филма "Рибена кост" на Димитър Шолев

Димитър Шолев е готов да представи пред бургаските киномани своя трети пълнометражен филм “Рибена кост”, копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон. Това ще се случи на откриването на 20-то юбилейно издание на "София филм фест на брега".

 Шолев е познат на бургаската публика с филмите си “Подслон” (най-добър филм в международния конкурс, най-добър български филм и награда на публиката, София Филм Фест, 2011) и “Прасето” (специална награда на журито, награда за най-добър български филм и отличието на ФИПРЕССИ, София Филм Фест, 2019), които бяха включени в програмите на “София филм фест на брега” през 2011 и 2019 година.

Сюжетът на “Рибена кост” проследява драматичните девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Зад сценария на „Рибена кост“ стоят режисьорът на филма, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, който работи за първи път с Драго Шолев по негов пълнометражен филм и има сериозен опит с творби на български режисьори като „Аве“, „И после светлина“, „18% сиво“, „Мисия Лондон“ и много други. Музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство.

Шолев е известен не само на българската публика със своите късометражни и пълнометражни филмови творби, но и на специалистите по кино в международните форуми по цял свят. „Преди живота след смъртта“, който получи Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на СФФ 2005, е представян в Ню Йорк, Лодз, Сараево, късометражният му „Трябва да ти кажа нещо“ е включен в селекцията на Kodak на фестивала в Кан 2003, „Посредникът“ е със специален диплом от конкурса Jameson на СФФ 2008 и е включен в късометражни селекции на фестивалите в Карлови Вари, Барселона, Болоня, Тел Авив, Хирошима, Москва, Тулуза, Будапеща и др. Пълнометражният му дебют „Подслон“ е представян в над 80 международни фестивални селекции, като световната му премиера е в секцията „Нови режисьори“ на Сан Себастиан, а след това участва в програмите на Братислава (награда за режисура), Солун, Ротердам, Лос Анджелис (награда за дебют), Прага, Мюнхен, Буенос Айрес, Гуадалахара, Сараево, Одеса, Хайфа, Богота и др. Драго Шолев е също режисьор на над 400 рекламни и промоционални клипове на водещи марки на българския и международните пазари, снимани в Гърция, Китай, Кувейт, Саудитска Арабия, Словения, Казахстан, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Русия.

20-ото издание на “София филм фест на брега” ще покаже над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми, създадени през изминалата година и прецизно подбрани от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров и ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас.

20-ото издание на “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, Булджак ЕАД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф”.

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас
Тагове
кино
Коментари

Още от последните новини