Ще посрещнем ли Нова година със сняг

Ще посрещнем ли Нова година със сняг - E-Burgas.com

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина - 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони - около 4˚, в планините - от минус 8° до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите - между 12° и 17°. Това сочи месечната прогноза на НИМХ за декември, публикувана в cross.bg.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони - между 70 и 120 л/кв.м.

Месецът ще започне със сравнително студено време. През първите дни вероятността за валежи е малка. Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е отсносително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 и 20 декември.

През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета отново дъждът да преминава в сняг.

Свързани статии
Много сняг и силен вятър на Шипченския проход Леден ад на входа на село Баня Ограничения по пътищата в страната заради снега Снегът затруднява движението по проходите, жълт код за дъжд в 11 области Истинска зима ни очаква от днес Снегът остава само в планините, но снежната покривка бързо ще се топи "Българската Коледа" събра над 2,7 млн. лева до момента Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Честито Рождество Христово
Тагове
нова година сняг коледа
Коментари

Още от последните новини