Шестима безработни у нас се борят за едно работно място

Шестима безработни у нас се борят за едно работно място - E-Burgas.com

Ситуацията с безработицата у нас никак не е добра. Това става ясно от данните на Агенцията по заетостта.

Според тях, средно по шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място, пише "Монитор". Най-силна е конкуренцията в областите Хасково и Сливен - по 14 души, а най-слаба в столицата - по трима. Отчита се и тенденцията на ден в бюрата по труда да се регистрират по около 1000 души, сочат още данните.

Детайлният анализ показва, че в 16 области на страната безработицата е над средната която по последни данни е 6,9 на сто.

Най-висока е във Видин - почти 14 процента, а най-ниска в София-град - малко над 3 на сто. В 10 области на страната равнището й е над 10 процента.

Месец по-рано областите с над 10 процента безработица са били с една повече, като за едно свободно работно място са се конкурирали също по шестима безработни. Най-силна тогава е била конкуренцията в областите Сливен и Разград - по 12 души за едно вакантно място.

Намеренията на правителството са до края на годината регистрираната безработица да не надхвърля 7 процента, а с различните мерки за запазване на заетостта да бъдат съхранени 350 000 работни места.

Производителността на труда в България продължава да намалява през третото тримесечие на 2020 година, като брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает спада с 1,6% на годишна база, показват пък предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Производителността на труда България се ускори в началото на тази година, като през първото тримесечие брутният вътрешен продукт на един зает се увеличи с 2,5% на годишна база, а през второто тримесечие БВП на един зает в България тръгна рязко надолу със спад от 5,6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Към края на септември заетите лица в икономиката са 3,588 милиона, а общият брой отработени часове е 1441 милиарда.

На годишна база структурата на заетостта по икономически сектори показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 8 826 хил. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт като всеки зает създава средно 22.0 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие намалява реално с 2,3%. БДС за един отработен човекочас също намалява реално с 2,3% за същия период.

По предварителни данни за третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 8 427 хиляди лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 20.2 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 874 хил. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 19.8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2 614 хил. лв. БДС на един зает и 6.7 лв. за един отработен човекочас.

Свързани статии
Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата 6 500 украинци търсят работа в бюрата по труда в големите градове Недостиг на персонал и по-високи заплати в курортите в навечерието на сезона Над 10 хил. са безработните в област Бургас през 2021 година Новият младежки център в Бургас търси активни млади хора за работа Филиалът на НХА в Бургас търси модели за платено позиране Високотехнологична компания назначава 50 служители в Бургас Общината търси млад архитект, не с опит, а с желание за работа Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Рязък скок на безработицата в областта
Тагове
работа
Коментари

Още от последните новини