С 1/3 са намалели обявите за IT работа в Бургас през последната година

С 1/3 са намалели обявите за IT работа в Бургас през последната година - E-Burgas.com

През декември се наблюдават малко под 28 000 обяви за работа, като те са намалели с 33% спрямо ноември. Това показва месечният анализ на един от големите кариерни сайтове JobTiger, предава bTV.

През последното тримесечие спадът е цели 43%, като той е на-осезаем през изминалия декември. Въпреки това, на годишна база, броят на обявите е все още с 5% по-голям от този през декември 2021г.

Драстичният спад на предлагането на работа не е нещо нестандартно за последния месец на годината. Коледните и новогодишни празници обикновено са причина за забавяне или преустановяване на работните процеси за 10-15 дни, в това число и процесите на подбор на персонал.

При разглеждане на обявите по сектори, наблюдаваме спад във всеки един от тях с три и четирицифрени стойности.

Най-много е намалял броят на предложенията в сектор „Търговия и продажби“ – 35% по-малко спрямо ноември.

След него се нареждат секторите „Производство“ ( 36% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (36% спад), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (29% спад), „ИТ“ (21% спад), „Логистика и транспорт“ ( 29% спад), „Строителство“ (39% спад), „Здравеопазване и фармация“ (33% спад) „Счетоводство, одит, финанси“ (28% спад) и „Маркетинг и реклама“ (25% спад).

На годишна база наблюденията на JobTiger отчитат положителни резултати. Отчитаме ръст на обявите във всички сектори.

Единствено изключение е секторът „IT“. Както по света, така и у нас именно в този сектор продължава да се отчита спад на предложенията за работа. Броят на обявите е с цели 27%по-малко спрямо декември 2021г.

Подобно на общия брой обяви, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също са намалели с приблизително 1/3 или по-точно 30%. Те са с около 1400 по-малко от ноември и общият им брой се равнява на около 3400 или 14,3% от всички обяви.

Като разпределение по сектори 66% от този тип предложения са в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (13%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (12%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Във водещите областни градове наблюдаваме същата тенденция - общият брой на обявите в тях е намалял с 33%. Спадът на предложенията във всеки един от тях е както следва: София (-32%), Пловдив (-36%), Варна (-37%), Бургас (-33%), Русе (-31%) и Стара Загора (-26%).

Броят на предложенията като дялово разпределение е: София (48%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Коментари

Още от последните новини