"Ryanair” отмени хиляди полети до края на октомври

Снимка: The Telegraph

Няколко полета от Лондон до София, както и в обратната посока, са отменени в рамките на хаоса, който настъпи в нискобюджетната авиокомпания „Райънер” (Ryanair).

Още този четвъртък, 21 септември, няма да излетят самолети от и за българската столица. Полетите между Лондон и София в четвъртък като цяло се отменят до края на октомври, става ясно от публикуваните от авиокомпанията списъци. Можете да ги видите тук

Те съдържат 2000 полета, които „Райънер” няма да може да извърши през следващите седмици, информира vesti.bg.

Според груби изчисления това засяга около 400 000 пътници. На тях се предлага избор да поискат обезщетение или да се пренасочат към друг полет.

На теория обаче това може да доведе до неприятната ситуация, в която този месец се оказаха пътници на друг нискобюджетен превозвач – WizzAir. Поради законната възможност на компаниите да продават повече билети, отколкото има места в самолетите, именно пътуващи за Лондон се оказаха блокирани на Летище София.

От „Райънер” признаха, че са забъркали голяма „каша”, свързана със задължителните годишни отпуски на пилотите им и именно това е причината за отмяната на толкова много полети.

Причината за кризата е желанието на авиопревозвачът да увеличи максимално печалбите си в силните месеци от годината, коментира „Индипендънт”.

Това е именно периодът между Великден и началото на септември, в който летците на компанията са били максимално ангажирани.

Регулациите за задължителни почивки и годишни отпуски обаче са причината сега да се наложи голям брой от тях да слязат от самолетите, а хиляди полети през септември и октомври да бъдат отменени.   

Според британското издание, авиокомпанията е изправена и пред недоволството на самия персонал, предизвикано от призива на мениджърите възможно най-много от летците да приемат отлагане на отпуската или финансова компенсация. 

Коментари

Още от последните новини