Рядък вид чапла долетя от Персийския залив в Атанасовско езеро

Рядък вид чапла долетя от Персийския залив в Атанасовско езеро - E-Burgas.com

На 20 май 2016 г. по време на поставяне на фотокапани като част от проучването за натиска от чакали и други хищници върху гнездовите колонии в поддържан резерват „Атанасовско езеро“, консервационният експерт на проект "Солта на живота", Спас Узунов наблюдава рядката за страната рифова чапла (Egretta gularis).

Това е трето наблюдение за вида в България и второ в Атанасовско езеро, след 2013 г. (първото наблюдение за страната е в местността Пода, отново близо до Бургас). Установи се, че вероятно същата птица е наблюдавана по-рано през седмицата и от орнитолога Даниел Митев в езерото.

Рифовата чапла е тропически вид, разпространен предимно в района на Червено море и Персийския залив. Достига на изток до Индия и Шри Ланка, а на запад - до Мавритания и Габон. Малка колония гнезди в Южна Испания, а единични птици достигат Карибите, Северна и Южна Америка. Храни се с дребни риби от семейства селдови, хамсиеви и попчета.

Наблюдението на рифова чапла, заедно с чудесните новини за завръщането в Атанасовско езеро на кавказкото попче (Knipowitschia caucasica), след почти пълното му изчезване през миналата година, още веднъж потвърждават високата консервационна и природна стойност на Атанасовско езеро, заслужили му титлата за най-богатото на птици място в България.

Проучванията в Атанасовско езеро се извършват в рамките на проекта на Българска фондация Биоразнообразие „Солта на живота“, финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия.

Галерия
Коментари

Още от последните новини