Румен Радев: Несериозно е да се говори за служебно правителство, тече процедура за редовен кабинет

Румен Радев: Несериозно е да се говори за служебно правителство, тече процедура за редовен кабинет - E-Burgas.com

Надявам се допълнителното време да бъде инвестирано в диалог и съгласие. Надяваме се на правителство с широка парламентарна подкрепа. В скоро време ще взема решение за връчване на мандат. Трябва да намерим баланса между промени, които да се случат след промени в законите и съставяне на правителство. Не трябва да губим надежда. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Няма определен срок в конституцията между първия и втория мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки.

Рано е да говорим за трети мандат, зависи какво ще се свърши на втория. Очаквам партиите и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета, защото ще бъде крайно безотговорно към пенсионерите и фирмите пред фалит да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда, а за такава подкрепа в момента бюджетът няма средства, подчерта Радев.

Надявам се да се запази добрият тон, защото времето е ограничено, имаме нужда от решителни промени, имаме нужда те да бъдат вършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на партиите. Несериозно е да се мисли за служебно правителство, при положение, че тече процедурата за редовен кабинет, категоричен е президентът.

Той се надява всеки да осъзнава своята отговорност. „Това не е отговорност само на една партия, а на всички партии в парламента - да намерят този консенсус в името на правителство, което ще работи в интерес на обществото и с широка парламентарна подкрепа. Време е партиите да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи и приоритети, ясна ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна. Надявам се, че партиите водят необходимия диалог”, добави още Радев.

Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика, коментира президентът скандалите, най-вече руския шпионски скандал. „Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност”, каза Радев, имайки предвид, че в тези скандали са въвлечени институции на най-високо ниво.

„Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера, те дават допуск до класифицирана информация, тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв, анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още Радев.

Свързани статии
Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков Митинги за правителство и нови избори блокират столицата днес Румен Радев няма намерения да сменя шефа на НСО Президентът: Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът Плевнелиев: Радев се е обградил с полковници от ДС и КГБ Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпват във втория си мандат Президентът: Слуховете за военни бази у нас са спекулации ПП публикува коалиционното споразумение Категорична победа: Радев подгони 70% в област Бургас Борисов: Г-н Радев, Крим не е руски, а грубо окупиран
Тагове
румен радев президент правителство
Коментари

Още от последните новини