Роман-притча обра овациите на публиката в Бургас

Роман-притча обра овациите на публиката в Бургас - E-Burgas.com
Редакторът на книгата - Славчо Чанев, поет и писател, разказва какво е да редактираш произведението на собствената си прекрасна половинка

Роман-притча за насилието, маскирано като любов, цената на компромисите и на победата на собствените си страхове и фантоми обра овациите на взискателната бургаска публика, събрала се в Дома на писателя за премиерата на "Фантомите на Линджа" с автор Албена Борисова. Талантлив писател, блестящ филолог и известен журналист, Албена не скри своето вълнение да представи третия си поредна книга пред взискателната бургаска публика, след премиерата й в София и родния на авторката Перник. И, разбира се, остана очарована от интересните въпроси и гостоприемството на бургазлии. Албена е възпитаничка на Софийски университет "Св. Климент Охридски", където завършва руска филология, после специализира в руската столица Москва.

Професионалния й път е тясно свързан с журналистическата професия. Дъли години Албена е кореспондент на вестник "Труд" в Перник, след което продължава професионалния си път в Информационна агенция ПИК. Стотици репортажи, журналистически раследвания, интервюта с интересни хора, знакови имена на нашата епоха са само една малка част от професионалната й биография. Оперативната журналистика, която по принцип отнема цялото време на тези, които работят тази професия, обаче не пречи, а напротив помага и за едно друго, доста по-различно творческо амплоа на Албена Борисова – а именно литературното творчество.

„Журналистиката много помага в работата на един писател, защото се срещаме с всякакви хора, с всякакви съдби. Това много ми е дало, много ме обогатява и историите, които съм виждала сами чакат да бъдат разказани“, казва самата Албена. На литературната сцена тя прави впечатляващ пробив с първата си книга - документално-публицистичната "Зад гърба на КГБ", следва психологическото фентъзи "Безценка, която не можеше да умре", а в края на миналата година и представения в Бургас роман "Фантомите на Линджа". Интригуваща история за любов и насилие, смърт и прераждане, преминава през вълшебните гори на уникалния Трънски край и неговия магически реализъм, пясъците на Сахара и изисканата красота на Флоренция.

Главните герои на "Фантомите на Линджа" са журналистката Линджа и писателят Миодраг. Имената на действащите лица на метафоричния разказ за човешките отношения, себеотдайността, преминаваща в зависимост, деспотизма, прага на поносимостта на душевната болка, границите на страха, са променени. Така или иначе, обаче, първообразът на Линджа е реална жена, която в момента живее в чужбина и работи в организация срещу насилието над жени, разказва авторката и обяснява: "Тук не става дума за кръв, трупове или престрелки. Това е история за онова префинено насилие, маскирано зад най-добрите уж намерения. Героинята всъщност пише книгите на мастития писател Миодраг и никой дори и не подозира за нейното съществуване".

Битката на Линджа с жестокостта и фантомите се оказва невероятно трудна. А каква е цената на победата, преди всичко над собствените си страхове, читателите ще преоткриват, препрочитайки книгата. "Фантомите на Линджа" е интересна не само откъм своя сюжет, многопластовите си образи, философските послания, но и като успешно съчетание на журналистика и литература. Самата авторка го определя като трънски магически реализъм. На едно от досегашните представяния на книгата си Албена случайно е разбрала, че в Азия били известни гъбите Линд жъ. Те са символ на дълголетието и понеже трудно се откривали, ги наричали фантоми. Та и тя силно се надява това да е закодирано в името на нейната героиня. Поводът пък книгата да бъде представена в Бургас също не е случаен.

Наред с това, че в нашия град и регион авторката има много приятели, връзката с региона е семейна. От Бургаско е съпругът на Албена – писателя Славчо Чанев, който е редактор на романа "Фантомите на Линджа". В Бургас той бе представен от Наталия Недялкова, поет и преводач, а допреди няколко години и журналист във вестник "Труд".

Снимка: Лина Главинова

Коментари

Още от последните новини