Рейтингът на Румен Радев тръгна надолу

Рейтингът на Румен Радев тръгна надолу - E-Burgas.com

Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев,, Това отчита Националното представително проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю в периода 28 април – 5-ти май 2020г.

Спад, който има две числови и едно структурно измерение. Числовите – ерозия на положителните оценки с 8 на сто (от 48% през декември до 40% в началото на май); 10 процентен скок на отрицателните мнения – от 15 на 25 на сто). Структурната промяна – за първи път от встъпването в длъжност на държавния глава, президент и премиер се изравняват по доверие (40% - за Радев, 40% - за Борисов).

Този паритет създава коренно различна динамика и интрига пред предстоящите през есента на следващата година президентски избори, за които до момента Радев беше най-силният кандидат. Макар и по косвен начин, завихреният от кризата с коронавируса танц на рейтингите може да повлияе съществено и на по-близките парламентарни избори, защото опозицията няма да може да разчита в такава степен на силата на един от малкото си говорители със способност да въздействат върху общественото мнение.

Радев зае една по-идеологическа позиция в защита на „гражданина и икономиката“, която обаче „увисна“ откъм носители, тъй като неговите основни избиратели не са енергичните млади юпита, които са основните изразители на подобни настроения, а далеч по-рисковите и затова по-загрижени за собственото си здраве хора от по-високите възрастови групи. Което доведе и до спада в неговата подкрепа

Коментари

Още от последните новини