Ретро дайвинг на Моста за Никулден

Ретро дайвинг на Моста за Никулден  - E-Burgas.com

Атрактивни демонстрации по ретро дайвинг от Моста ще покажат водолазите на празника на Бургас - Никулден. Подводните приключения ще започнат на 6 декември от 11.30 часа.

Гмуркачите ще покажат пред бургазлии как се използва тежката подводничарска техника.

За целта ще се използва автентичен водолазен костюм от 60-те години. Той се състои от гумиран костюм и твърд месингов шлем с три илюминатора. Костюмът е свързан със сушата с така наречената "пъпна връв" - шланг, по който до гмуркача постъпва въздух от сушата. Към него е прикрепен и кабел за аудио комуникация.

Водолазният костюм е 90-килограмов. Оловният баласт е 32 кг., костюма е 15 кг., толкова е и всяка от обувките, а шлемът е още 14 кг. Водолазно оборудване от този тип е предназначено за слизане на дълбочина до 80 метра.

Този водолазен костюм вече е излязъл от употреба и не се използва. Неговото предназначение е било при дълбочинни дейности като огледи под вода, строителни работи на дъното на водоеми, изграждане на пристанища и други. Този костюм е масово използван при работа на дъното на Бургаския залив преди години.

Освен демонстрациите, всеки, който е водолаз и има желание да пробва, ще има възможността да се потопи с автентичния водолазен костюм на четири метра дълбочина и да разгледа отблизо морското дъно под Моста.

Събитието се организира от Сдружение "Приятели на морето-Бургас" за четвърта поред година, със съдействието на Община Бургас.

Коментари

Още от последните новини