Рецидивистът Попчев в съда: Тихомир ме натопи, скачаше върху главата на човека, риташе го в корема

Рецидивистът Попчев в съда: Тихомир ме натопи, скачаше върху главата на човека, риташе го в корема - E-Burgas.com

Рецидивистът Петър Попчев, по известен като Попчето, който бе задържан за бруталния побой над 36-годишния Николай Михайлов, се яви пред Районния съд в Бургас с искане мярката му за неотклонение да бъде заменена с домашен арест.

Пред съда той заяви, че не той е отговорен за тежкото състояние на пострадалия, а лице на име Тихомир. „Той изпрати човека в това тежко състояние, не аз. Аз спрях да го удрям докато не взех ножа от ръцете му. Тихомир продължи да го удря и когато той лежеше на земята. Риташе го и скачаше по главата му. Докато бях там човекът беше в съзнание. Не разбирам защо аз съм задържан, а не Тихомир“, каза пред съда Попчев.

Той поиска мярката му за неотклонение да бъде заменена с домашен арест, на адреса на баща му, където живее след като излиза от затвора в началото на тази година. Прокуратурата обаче настоя той да остане в ареста, предвид тежкото обвинение, което му е повдигнато, а именно по чл. 131 от НК, който предвижда наказание от 5 до 12 години затвор. Освен това прокурор Иван Кирков обърна внимание на това, че престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Той представи и болничен документ , според който състоянието на пострадалия остава тежко. Към 8:45 часа тази сутрин пострадалият е бил в кома, което възпрепятсва изготвянето на съдебно медицинска експертиза към този момент.

Прокуратурата представи още и свидетелски показания на четирима души, от които може да се направи обосновано предположение за авторство на извършеното престъпление.

От своя страна защитникът на Попчев, адв. Благой Потеров в защитната си теза изрази становище, че в един по-късен етап случаят може да попадне в хипотезата на превишаване правата на неизбежната отбрана, който е значително по-лек, от така повдигнатите обвинения. Според Потеров подзащитният му е действал при самоотбрана и поиска от съда той да бъде пуснат под парична гаранция или домашен арест.

В крайна сметка Районният съд рещо да остави Петър Попчев в ареста. 

Коментари

Още от последните новини