Радев и Йотова ще встъпят в длъжност днес

Радев и Йотова ще встъпят в длъжност днес - E-Burgas.com
Снимка: SofiaNews

Новият държавен глава Румен Радев и новият вицепрезидент Илияна Йотова ще встъпят в длъжност днес. Церемонията ще започне в 11.00 часа на площад "Св. Александър Невски" в столицата.
Президентът Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. После ще пристигне новоизбраният президент Румен Радев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, Радев ще се отправи към десния фланг на строя, ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя президентът Радев ще се присъедини към президента Плевнелиев и заедно ще се качат на трибуната, за да произнесат слова. 
Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. На церемонията са поканени министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус. 
Двамата президенти, заедно с новата първа дама Десислава Радева и двамата вицепрезиденти, ще се отправят към храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще бъде отслужена литургия и ще запалят свещи. След това ще отидат на "Дондуков" 2, където ще имат срещи на четири очи. 
След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидента Маргарита Попова.

Коментари

Още от последните новини