Проучване: Млади, бедни и нискобразовани са срещу мерките

Проучване: Млади, бедни и нискобразовани са срещу мерките - E-Burgas.com
segabg.com

Против мерките срещу разпространението на коронавирус са 20,4% от българите. Те най-често са млади хора на възраст под 30 години (37 процента от тях), нискообразовани и бедни. Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната. Това показва национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г., показва сайта actualno.com.

Според резултатите 79,6 на сто от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември.

94,9% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% признават, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата, посочват от „Екзакта“.

30,5% от запитаните не вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19, като сред тях голяма част са от същите прослойки, които не спазват мерките. 23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу коронавируса, а 41,1% заявяват, че не биха го направили. 35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

По-често са склонни да се ваксинират мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Най-често посочват, че не биха се ваксинирали хора от градовете-областни центрове.
 

 

Свързани статии
Здравният министър: Държим пандемията на каишка Коронавирусът отново настъпва, Бургас е сред областите в червената зона Радосвет Радев: Щом предприемач освобождава работници, значи мерките не работят Ангел Кунчев: Дистанцията от 1,5 м не може да спре пандемията, трябва по-голяма Полицията хвана 37 посетители на нощно заведение във Варна Ангел Кунчев: Ще глобяваме ресторанти, ако отварят на 1 февруари НОЩ: Мерките срещу ковид дават резултат, на правилния път сме Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават Марияна Николова: Ресторантите отварят, но ще работят като тези в хотелите 552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат
Тагове
мерки проучване
Коментари

Още от последните новини