Протестиращите в Синеморец: Строи се абсолютно незаконно с толеранса на местната власт

Протестиращите в Синеморец: Строи се абсолютно незаконно с толеранса на местната власт  - E-Burgas.com
Снимка Лора Стаматис

Природозащитници отново излязоха на протест в местноспа „Поляните" в Синеморец, която е част от природен парк „Странджа", излъчи репортаж bTV.

Хората са категорични, че там се строи незаконно и се nory6ea природата, която би следвало да е защитена от държавата. По думите им терените в защитената местност, предвидени за застрояване, са общо 32.

"Притеснява ме, че тук се строи абсолютно незаконно с толеранса на местната власт в Царево. А това, което още повече ме притеснява е, че няма абсолютно никаква реакция от страна на националната власт Аз за момента не съм чула нито Министерството на околната среда и водите, нито регионалното министерство нещо да каже, което ме навежда на мисълта, че очевидно Министерският съвет толерира това безобразие с оглед на това, че Синеморец остана едно от малкото места, където има природа, а не бетон. Другото, което ме притеснява, е че председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите - г-жа Ивелина Василева, обеща, че ще спре застрояването на 100 м от морето. Ние към момента не сме видели никакъв проект на законодателни промени", коментира в ефира на "Тази сутрин" Мария Чипилева.

От РИОСВ твърдят обаче, че няма забрана за строителство на въпросната територия.

"В границите на парка няма забрана за строителство, с изключение на промишлени обекти и източници на замърсяване. Строителството и устройственото планиране на територията на парка е в съответствие с предвижqанията на Общия устройствен план и Закона за устройство на територията",заяви директорът на екоинспекцията Детелина Иванова.

По думите й до 2014 г всички обекти са в съответствие с общия устройствен план, опам нататъкслед заявените инвестиционни предложения се провеждала процедура по оценка за съвместимост за степента на въздействие върху зоните, които попадат в „Натура 2000".

Докладите били достъпни на сайта на РИОСВ в едномесечен срок и заинтересованата общественост имала възможност да се запознае, добави Иванова.

Природозащитните обаче отбелязаха, че нещата не стоят точно така, както ги описват от екоинспекцията.

„В природния парк е възможно да се върши строителство, но при условие, че се запази статута на земеделските земи. В заповедта, с която този парк е обявен, е записано, че всички дейности в него трябва да бъдат насочени към това да се опази земеделската земя като начин на предназначение и начин на трайно ползване. Това строителство, за което сме се събрали тук, не е такъв тип строителство”, подчерта Иван Камбуров.

 

 

 

 

Свързани статии
Ето какви мерки се взимат в опасния участък в Айтос още от днес Отново протест пред парламента И ресторантьорите в Бургас се вдигат на протест, няма да блокират кръстовища Протестите на ресторантьорите продължават и днес И транспортният бранш стяга национален протест Лозари излязоха на протест, блокират пътя Поморие-Каменар Родители искат присъствено обучение, плашат с протести Отново хаос на кръговото, десетки работници на "Автомагистрали" се събраха на протест (Снимки) Протестът на "Автомагистрали Черно море" стига до Бургас Ресторантьорите спират протестите засега
Тагове
царево синеморец протест строителство природозащитници
Коментари

Още от последните новини