Протестиращите в Синеморец: Строи се абсолютно незаконно с толеранса на местната власт

Протестиращите в Синеморец: Строи се абсолютно незаконно с толеранса на местната власт  - E-Burgas.com
Снимка Лора Стаматис

Природозащитници отново излязоха на протест в местноспа „Поляните" в Синеморец, която е част от природен парк „Странджа", излъчи репортаж bTV.

Хората са категорични, че там се строи незаконно и се nory6ea природата, която би следвало да е защитена от държавата. По думите им терените в защитената местност, предвидени за застрояване, са общо 32.

"Притеснява ме, че тук се строи абсолютно незаконно с толеранса на местната власт в Царево. А това, което още повече ме притеснява е, че няма абсолютно никаква реакция от страна на националната власт Аз за момента не съм чула нито Министерството на околната среда и водите, нито регионалното министерство нещо да каже, което ме навежда на мисълта, че очевидно Министерският съвет толерира това безобразие с оглед на това, че Синеморец остана едно от малкото места, където има природа, а не бетон. Другото, което ме притеснява, е че председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите - г-жа Ивелина Василева, обеща, че ще спре застрояването на 100 м от морето. Ние към момента не сме видели никакъв проект на законодателни промени", коментира в ефира на "Тази сутрин" Мария Чипилева.

От РИОСВ твърдят обаче, че няма забрана за строителство на въпросната територия.

"В границите на парка няма забрана за строителство, с изключение на промишлени обекти и източници на замърсяване. Строителството и устройственото планиране на територията на парка е в съответствие с предвижqанията на Общия устройствен план и Закона за устройство на територията",заяви директорът на екоинспекцията Детелина Иванова.

По думите й до 2014 г всички обекти са в съответствие с общия устройствен план, опам нататъкслед заявените инвестиционни предложения се провеждала процедура по оценка за съвместимост за степента на въздействие върху зоните, които попадат в „Натура 2000".

Докладите били достъпни на сайта на РИОСВ в едномесечен срок и заинтересованата общественост имала възможност да се запознае, добави Иванова.

Природозащитните обаче отбелязаха, че нещата не стоят точно така, както ги описват от екоинспекцията.

„В природния парк е възможно да се върши строителство, но при условие, че се запази статута на земеделските земи. В заповедта, с която този парк е обявен, е записано, че всички дейности в него трябва да бъдат насочени към това да се опази земеделската земя като начин на предназначение и начин на трайно ползване. Това строителство, за което сме се събрали тук, не е такъв тип строителство”, подчерта Иван Камбуров.

 

 

 

 

Свързани статии
В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки) Община Созопол: Не строеж, а монтаж се извършва на Смокиня Строителната забрана в Созопол е в сила, общината напомня и за довършителните работи Протестиращи се събират пред сградата на ДАНС Министър Комитова, МРРБ: Най-лошото и най-скъпото строителство е незавършеното Ще превърне ли община Царево единствения терен за спорт в Синеморец в квартал? Кметът на Бургас Димитър Николов и активът на ГЕРБ протестираха на Алепу (Видео) Създават комисии за "Росенец" и полицейския произвол на протести Протест в Бургас заради блудство с малолетен Напредва изграждането на Северния обход на Бургас, вижте откъде ще минава трасето (снимки)
Тагове
царево синеморец протест строителство природозащитници
Коментари

Още от последните новини