Проф. Балтов: След затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро

Проф. Балтов: След затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро - E-Burgas.com

Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро. Но това, че са намалели новите случаи на заразени с коронавирус, не означава, че има тотално подобряване и отдих на здравната система. Това заяви директорът на УМБАЛ "Пирогов" проф.д-р Асен Балтов.

За пример той посочи, че в "Пирогов" за трите седмици пациентите за денонощие не са паднали под 300. От тях в в тежко положение са 40 души. Не сме на 100% пълни, но винаги запазваме един капацитет от 40-50 легла, които да бъдат заети при нужда. Обикновено се изписват около 20-25 пациенти и се приемат толкова, обясни проф. Балтов.

Имаме пречупване на кривата, дай боже тази тенденция да продължи. Виждаме, че когато се спазват мерките, дават резултат, но много по-бавно и плавно в сравнение, когато държавата беше затворена.

Тези мерки са добри, вършат работа. Сигурно някои браншове са недоволни, но идеята е да се запазят човешки животи. Готвим се за мащабна ваксинация, а хората трябва да са здрави, когато се ваксинират. Идеята е след 15 януари да имаме много повече здрави и по-малко заразени, за може да се извърши спокойно ваксинацията, посочи проф. Балтов.

Тази година може би е по-добре да стиснем зъби и да направим компромис по празниците, коментира проф. Балтов.

"Аз лично няма да отида на ресторант на Нова година. Това е личен избор. Мислейки за възрастните хора, трябва да имаме отговорност. Тази Нова година няма да е като предишните. Хората сигурно ще се съберат, но едва ли ще е в тези формати. Няма да има струпване на хора, няма да има тържества по площадите. Няма да се свърши света, ако празнуваме с по-близките си", каза още проф. Балтов.

Свързани статии
Подпомагат болниците със 129 млн.лв. за борба с коронавируса Увеличават ковид леглата в Бургас от понеделник Спрян е плановият прием на болниците в областта Болници алармираха за фалшиви ковид тестове Ремонтите на бургаските болници продължават и през 2021 Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас Националният щаб: Бургас е с най-висока заболяемост, локдаун до 31 януари Кметът Димитър Николов: Ситуацията с медиците в Бургас е критична, търсете Спешна помощ само ако наистина се налага! Поморие дарява 50 хил.лв. на болници в региона за битката с ковид Министър Ангелов: Нещата в Бургаско са сериозни, но колегите ще се справят
Тагове
болници легла
Коментари

Още от последните новини