Правят ремонти на над 10 отсечки в Бургаско до края на годината

Правят ремонти на над 10 отсечки в Бургаско до края на годината - E-Burgas.com
Архив БНР

През 2018 г. са вложени 4 558 816 лв. с ДДС за дейности по програмата за поддържане на републиканската пътна мрежа в област Бургас. За подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон са отделени 342 839 лв. и до средата на декември ще бъдат приключени планираните ремонтни дейности. Тази информация изнесе регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос, зададен от депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те насочиха вниманието към извършването на неотложни ремонти на пътни отсечки в Бургаски регион до края на 2018 г., към ремонта на пътя Царево-Малко Търново и пукнатина от старо свлачище на пътя Бургас – Малко Търново.

„Сред проблемите, които силно вълнуват хората, е състоянието на второкласната и третокласната пътна мрежа, особено в по-отдалечените райони. Има случаи, свързващите отсечки между две населени да не са основно рехабилитирани от години. Ремонти се налагат и на пътища, които принципно са в добро състояние, но минават през участъци със свлачища или срутища, както в местността Босна“, коментира от трибуната Бойчев. Той попита за дължината на ремонтираните участъци, предвидените средства и дейности, които ще бъдат извършени до края на годината.

„По случая с посоченото свлачище – става дума за пукнатина и улягане на настилката на първокласния път, сигнализирано е с пътни знаци за неравности и ограничение на скоростта. Възложено е инженерно-геоложко проучване, за да се установят причините за пропукване на настилката и изготвяне на проект за възстановяване на пътя. През 2019 г. при подходящо време и осигурено финансиране ще се изпълни ремонта за укрепване на участъка. Дотогава ще бъде извършено преасфалтиране на повредената настилка“, коментира министър Аврамова.

До средата на декември трябва да приключат ремонтните дейности по следните републикански пътища с натоварен трафик: път I-6 София-Карнобат; I-9 в границата с област Варна (Обзор, Слънчев бряг, Бургас, Малко Търново), II-73 в границата с област Шумен (Лозарево, Карнобат), II-79 в границата с област Ямбол (Средец, кв. Меден Рудник), II-99 Царево-Малко Търново, II-308 границата с област Варна (Дъскотна, Айтос), III-906 граница с област Варна (Каблешково), Брястовец, Ахелой, III-9009 Ново Паничарeво-Ясна поляна и др.

„За жителите на област Бургас, с които провеждаме срещи постоянно, е

важно да са информирани за текущите и бъдещите ремонти, много от тях ежедневно се движат по третокласни пътища между малките населени места.  Надяваме се, както каза министър Аврамова, да се използва всеки хубав ден, за да бъдат извършени започнатите ремонти в срок и хората да пътуват спокойно“, коментира Диана Саватева. Тя отново насочи вниманието състоянието на отсечката между Царево и Малко Търново, включена сред местата за неотложни ремонти.

Според министър Аврамова в момента там се ремонтират банкети и водостоци, а при хубаво време ще започне полагане на асфалт. То ще продължи до края на годината при добри метеорологични условия, както е заложено по график. Тя не уточни параметрите на участъка, но заяви, че ако времето не стигне, ремонтът ще продължи и през 2019 г.

От МРРБ очакват средствата, с които разполага АПИ и тези, които се очаква да бъдат генерирани с въвеждане на електронното таксуване и тол-системата да бъдат в по-голям размер. По този начин ще се работи по-усилено не само по първокласните, но и за останалите пътища от републиканската пътна мрежа.

Коментари

Още от последните новини