Подпомагат общините да разработват ОУП-ве с 4,5 млн.лв.

Подпомагат общините да разработват ОУП-ве с 4,5 млн.лв. - E-Burgas.com

147 общини разполагат с одобрени актуални планове за цялата им територия

Малко над 4,5 млн. лв. са предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансово подпомагане на общини за изработването на общи устройствени планове през тази година. Съгласно Закона за устройство на територията на министъра на регионалното развитие и благоустройството е възложено разпределянето на предвидените в държавния бюджет средства за изпълнение на тази дейност, както и осъществяването на методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на общи устройствени планове.

На интернет страницата на министерството са публикувани документите, указващи реда и условията за финансиране, като всички параметри се определят в споразумение между МРРБ и общините.

Сумите за финансово подпомагане са с включен данък добавена стойност и се изчисляват процентно от договорените цени между общините и избраните изпълнители, според категорията на общините, които са разделени на три групи. За големите общини от първа група се изплащат 50% от договорената сума, но не повече от 164 048 лв. За общините от втора и трета категория, попадащи във втора група, се изпаща 65% от договорената сума, но не повече 142 650 лв. За трета група, в която са  общини от четвърта и пета категория, се покриват 80% от сумите, но не повече от 121 253 лв. 

 МРРБ ще финансира както общините, които през тази година стартират дейности по изработка на ОУП, така и тези, които са кандидатствали след 2016 г., но не са сключили споразумение с министерството до изтичването на бюджетната 2020 г. Допуска се и финансиране на общините, които са сключили договор с изпълнител след 2014 г., но чието действие не е приключило. Финансова помощ се предвижда и за общините, попадащи в обхвата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Процедурите, свързани с осъществяване на финансови трансфери, се изпълняват съобразно сключените споразумения и са в пряка зависимост от активността на местните власти.

Към настоящият момент 147 общини в България разполагат с одобрени актуални общи устройствени планове за цялата им територия.

В периода 2014 – 2020 г. за дейността по финансово подпомагане изработването на ОУП на общини от МРРБ са предоставени трансфери в размер на малко над 18,2 млн. лв.

Свързани статии
Наливат 6,7 млрд.лв. в общините до 2027 Отпускат още 9 млн. лв. в подкрепа за общините Подпомагат общините с още 30 млн.лв. Над 7 млрд. лв. потичат в общините до 2027, сумата е шест пъти по-голяма от предходните периоди Кметове настояват за по-голяма финансова подкрепа за общините Бургазлия ще лежи 2 години и 6 месеца заради редица злоупотреби с фалшив паспорт Горанов: Общините излизат от кризата с излишък Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд Всички общини в региона следят лицата с коронавирус от бургаското приложение Домоуправителите в Бургас ще получат безплатно дезинфектанти, вижте кога и къде!
Тагове
общини оуп
Коментари

Още от последните новини