Подпомагат общините да разработват ОУП-ве с 4,5 млн.лв.

Подпомагат общините да разработват ОУП-ве с 4,5 млн.лв. - E-Burgas.com

147 общини разполагат с одобрени актуални планове за цялата им територия

Малко над 4,5 млн. лв. са предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансово подпомагане на общини за изработването на общи устройствени планове през тази година. Съгласно Закона за устройство на територията на министъра на регионалното развитие и благоустройството е възложено разпределянето на предвидените в държавния бюджет средства за изпълнение на тази дейност, както и осъществяването на методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на общи устройствени планове.

На интернет страницата на министерството са публикувани документите, указващи реда и условията за финансиране, като всички параметри се определят в споразумение между МРРБ и общините.

Сумите за финансово подпомагане са с включен данък добавена стойност и се изчисляват процентно от договорените цени между общините и избраните изпълнители, според категорията на общините, които са разделени на три групи. За големите общини от първа група се изплащат 50% от договорената сума, но не повече от 164 048 лв. За общините от втора и трета категория, попадащи във втора група, се изпаща 65% от договорената сума, но не повече 142 650 лв. За трета група, в която са  общини от четвърта и пета категория, се покриват 80% от сумите, но не повече от 121 253 лв. 

 МРРБ ще финансира както общините, които през тази година стартират дейности по изработка на ОУП, така и тези, които са кандидатствали след 2016 г., но не са сключили споразумение с министерството до изтичването на бюджетната 2020 г. Допуска се и финансиране на общините, които са сключили договор с изпълнител след 2014 г., но чието действие не е приключило. Финансова помощ се предвижда и за общините, попадащи в обхвата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Процедурите, свързани с осъществяване на финансови трансфери, се изпълняват съобразно сключените споразумения и са в пряка зависимост от активността на местните власти.

Към настоящият момент 147 общини в България разполагат с одобрени актуални общи устройствени планове за цялата им територия.

В периода 2014 – 2020 г. за дейността по финансово подпомагане изработването на ОУП на общини от МРРБ са предоставени трансфери в размер на малко над 18,2 млн. лв.

Свързани статии
10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти Още две области минават в червената ковид зона Близо 200 общини получават пари за пътища и водопроводи Организират обучение за бургаските домоуправители, ето защо Общински проекти и ремонти на пътища чакат 3 млрд. лева от държавата Бургаски депутати: Общините имат нужда от подкрепа за проектите си Държавата ще финансира общините по нов модел и с 8,3 млрд. лева Държавата ще помага на тези общини, които харчат прозрачно Депутатите не се съгласиха държавата да плаща тока на общините Одобрените проекти за развитие на общините достигнаха 2,1 млрд. лв.
Тагове
общини оуп
Коментари

Още от последните новини