По предложение на кмета: Бургас участва в пилотен проект на УНИЦЕФ за деца със специфични потребности

По предложение на кмета: Бургас участва в пилотен проект на УНИЦЕФ за деца със специфични потребности - E-Burgas.com

Община Бургас да участва като една от първите общини в реализиране на "Пилотен проект за европейска гаранция за детето в България", финансиран от Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано от общинските съветници на предстоящата следващата седмица заседание на местния парламент.

Община Бургас е една от едва 10 общини, включени в пилотния проект от три области на страната - Бургас, Ямбол и Сливен. Целта на проекта е да бъдат подобрени условията на живот и да се разшири достъпът и използването на интегрирани услуги при деца с увреждания и деца от семейства в уязвимо положение.

Предложението е да се осигури достъп до качествени услуги за предучилищно образование на деца с увреждания и деца с обучителни затруднения. Дейностите ще се изпълняват в 9 бургаски детски градини - "Ханс Кристиан Андерсен",  "Ран Босилек",  "Калинка", "Славейче", "Раковина", "Звездица", "Чайка" "Звездица Зорница" и "Райна Княгиня".

В тях ще бъдат назначени специалисти като ресурсен учител, психолог и логопед, а персоналът в градините ще премине обучение за изграждане на приобщаваща учебна среда с развитие на потенциала на всяко дете и специален фокус върху децата със специални нужди. За целта ще бъдат осигурени подходящи дидактични материали, пособия и помагала за подкрепа на обучението на деца със специфични потребности, както материали и средства за подобряване на учебната среда.

Другата задача на проекта в Бургас е предоставяне на услуги за превенция и подкрепа за деца от семейства в уязвимо положение. Дейностите ще се реализират от Център за обществена подкрепа /ЦОП/ на улица "Дрин" № 9 в ж. к. "Братя Миладинови". За постигането на този резултат ще бъдат наети трима нови специалисти в ЦОП, а екипът на Центъра ще премине специализирани обучения за работа с деца и семейства в уязвимо положение.

За осъществяване на мобилната работа на екипите, Центърът за обществена подкрепа ще получи нов автомобил, предоставен от УНИЦЕФ, а реализацията на дейностите ще обхване около 120 деца и семейства в уязвимо положение.

Целта е да се подобрят грижите за уязвимите деца, задържането им в семействата и предоставяне на възможност за образование и добро здраве. На децата и семействата ще бъдат предоставени социални услуги, програми за работа с проблемите при отглеждането на деца, подкрепа на децата и семействата за получаване на здравни, образователни, социални услуги и трудова заетост.

Проектът е с продължителност от 01.01.2021 до 30.06.2022 г., като за изпълнение на тези дейности не се изисква съфинансиране от Община Бургас.

Свързани статии
Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г Бургазлийката Татяна Ламбова, носителка на титлата Мисис Бургас 2023 г грабна короната на международния конкурс за красота Mrs. Planet Първият Коледен бал с маски в Бургас!
Тагове
УНИЦЕФ Бургас
Коментари

Още от последните новини