Педагози от Карнобат получиха нови знания за работа с незрящи деца

Педагози от Карнобат получиха нови знания за работа с незрящи деца - E-Burgas.com

През изминалата седмица, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства гр. Карнобат, се проведе информационен семинар на тема „Подкрепяща среда за деца и ученици със СОП. Стратегии за работа със зрително затруднени. Достъпност на учебниците и учебните помагала за тях.“ Семинарът е част от годишния план на РЦПППО гр. Бургас и бе организиран с цел да подпомогне членовете на екипите, работещи с деца и ученици с нарушено зрение в община Карнобат. Обучението бе открито от Антоанета Стоянова – Директор на Регионален център – Бургас, която представи екипа специални педагози.

В първата част, Татяна Янакиева – учител на деца и ученици с нарушено зрение, запозна колегите си с групите зрително затруднени, подкрепата от специалния педагог и стратегиите за работа с тези деца. Тя представи акцентите в обучението по специалните програми, възможностите на екранния четец и достъпността на учебниците и учебните материали.

Във втората част, Анжела Колева, съвместно с Иванка Димитрова – ресурсни учители в РЦПППО – Бургас демонстрираха начините за самостоятелно придвижване на незрящи в затворено пространство, съчетани с диагоналната техника на белия бастун. Обясниха как при влизане в непознато помещение, се опознава стая и се трасират стените, за да се избегне евентуално препятствие. Татяна Янакиева и Десислава Господинова – специални педагози, в ролята на виждащ водач и зрително затруднен, показаха как се преминава през тясно пространство, смяна на страните и отваряне/затваряне на врата. Представени бяха различни релефни изображения и се обсъдиха начините за изработване на собствени такива, които да служат в пряката работа с децата и учениците. Участниците в семинара се запознаха с брайловото писмо и приеха предизвикателството да опитат да изпишат името си. Брайлова азбука се нарича тактилна система за писане и четене, и представлява малки правоъгълни блокове, наречени клетки, съдържащи малки релефни точици. Броят и разположението на тези точици определя значението на символите. Използва се в книги, менюта, документи, бутоните на асансьорите, валута, лекарства. Педагогът на зрително затруднени от РЦ – Бургас показа как брайловите символи могат да се изписват на плоча с шило, като точките излизат изпъкнали огледално от другата страна на листа или с брайлова машина, след което всеки от присъстващите имаше възможност да напише своето име.

Педагозите от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и Дневния център в гр. Карнобат успяха да обогатят знанията си за зрително затруднените деца и ученици, за спецификата при обучението им и заявиха своето желание да продължи партньорството и подкрепата от специалните педагози от Регионален център – Бургас.

 

Свързани статии
Търсен от Интерпол бе заловен в карнобатско село Двойно повече случаи на ковид в Карнобат и Айтос, рекорден ръст в цялата област Карнобатлии дават онлайн идеи и предложения за развитието на града си Млад мъж от Карнобат изгори къщата си в опит да се стопли Ало измамници искат 4 900 лв. за лечение на COVID-19 в Карнобат Намалиха присъдата на шофьор убил две жени на тротоар в Карнобат Президентът Румен Радев идва в Карнобат за празника на града Убиецът Алекси от Церковски отива на съд Отвориха за движение магистралата край Карнобат Влекач изсипа каси с бира на "Тракия" край Карнобат и затвори магистралата (Снимки)
Тагове
СОП Карнобат
Коментари

Още от последните новини