Педагози от Карнобат получиха нови знания за работа с незрящи деца

Педагози от Карнобат получиха нови знания за работа с незрящи деца - E-Burgas.com

През изминалата седмица, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства гр. Карнобат, се проведе информационен семинар на тема „Подкрепяща среда за деца и ученици със СОП. Стратегии за работа със зрително затруднени. Достъпност на учебниците и учебните помагала за тях.“ Семинарът е част от годишния план на РЦПППО гр. Бургас и бе организиран с цел да подпомогне членовете на екипите, работещи с деца и ученици с нарушено зрение в община Карнобат. Обучението бе открито от Антоанета Стоянова – Директор на Регионален център – Бургас, която представи екипа специални педагози.

В първата част, Татяна Янакиева – учител на деца и ученици с нарушено зрение, запозна колегите си с групите зрително затруднени, подкрепата от специалния педагог и стратегиите за работа с тези деца. Тя представи акцентите в обучението по специалните програми, възможностите на екранния четец и достъпността на учебниците и учебните материали.

Във втората част, Анжела Колева, съвместно с Иванка Димитрова – ресурсни учители в РЦПППО – Бургас демонстрираха начините за самостоятелно придвижване на незрящи в затворено пространство, съчетани с диагоналната техника на белия бастун. Обясниха как при влизане в непознато помещение, се опознава стая и се трасират стените, за да се избегне евентуално препятствие. Татяна Янакиева и Десислава Господинова – специални педагози, в ролята на виждащ водач и зрително затруднен, показаха как се преминава през тясно пространство, смяна на страните и отваряне/затваряне на врата. Представени бяха различни релефни изображения и се обсъдиха начините за изработване на собствени такива, които да служат в пряката работа с децата и учениците. Участниците в семинара се запознаха с брайловото писмо и приеха предизвикателството да опитат да изпишат името си. Брайлова азбука се нарича тактилна система за писане и четене, и представлява малки правоъгълни блокове, наречени клетки, съдържащи малки релефни точици. Броят и разположението на тези точици определя значението на символите. Използва се в книги, менюта, документи, бутоните на асансьорите, валута, лекарства. Педагогът на зрително затруднени от РЦ – Бургас показа как брайловите символи могат да се изписват на плоча с шило, като точките излизат изпъкнали огледално от другата страна на листа или с брайлова машина, след което всеки от присъстващите имаше възможност да напише своето име.

Педагозите от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и Дневния център в гр. Карнобат успяха да обогатят знанията си за зрително затруднените деца и ученици, за спецификата при обучението им и заявиха своето желание да продължи партньорството и подкрепата от специалните педагози от Регионален център – Бургас.

 

Свързани статии
ТИР катастрофира между Зимница и Карнобат Жена загина в пожар в карнобатско село Защо в карнобатските села благодарят на депутатите от ГЕРБ Роднини поемат грижите за децата на починалата родилка от Карнобат Карнобатско село се оплака от мръсна вода, ВиК чака нормализиране на времето Кметът Димитър Николов с добра новина: 15 детски радини ще бъдат оборудвани за деца със СОП и изявени дарби Альоша от Карнобат, който уби брат си с ножица, шокира с подробности Търсен от Интерпол бе заловен в карнобатско село Двойно повече случаи на ковид в Карнобат и Айтос, рекорден ръст в цялата област Карнобатлии дават онлайн идеи и предложения за развитието на града си
Тагове
СОП Карнобат
Коментари

Още от последните новини