Отпускат 16 млн. лв. за сектор „Рибарство и аквакултури"

Отпускат 16 млн. лв. за сектор „Рибарство и аквакултури

Обявиха три мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури". Максималната помощ е до 80 хиляди лева. Общо се отпускат над 16 милиона лева. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева.

„Право на подкрепа ще има за временното преустановяване на риболовната дейност, по мярката за подкрепа на сектор „Аквакултури“ за временно спиране или намаляване на производството, както и по мярката за преработка на продуктите от аквакултури“, обясни Танева.

Подпомагане ще бъде отпускано и на гроздопроизводители в страната, обяви още Танева. Те ще получават по 303 лв. на декар.

Взето е решение и за подкрепа на производството на череши. Според Танева този сектор е добър и произвежда повече, отколкото се консумира в страната. На сектора ще бъдат предоставени 1 млн. лв. Продължават и програмите за подпомагане на селското стопанство.

От бранша заявиха, че са изправени пред сериозен проблем – освен спад в оборота, има и спад в търговията. Те се оплакаха, че имат стока, но няма на кого да я продадат. Доставки не се извършвали. От бранша се надяват, че отпускането на мерките и вдигането на забраната за туристически пътувания „ще започнат да се ядат цаца и миди по морето и бизнесът ще се възстанови“.

В България се отглеждат 20 вида риби, които са със стопанско значение, а се внасят над 100, които не виреят у нас.

Коментари

Още от последните новини