Откриха нов способ за унищожаване на коронавируса

Откриха нов способ за унищожаване на коронавируса - E-Burgas.com

Учени от Русия и Узбекистан са установили, че ниски дози радиация могат да унищожат коронавируса, включително мутациите му, без да навредят на човек, съобщава пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ).

Според университета изследването на радиационния ефект върху COVID-19 се извършва от учени от УрФУ и Академията на науките на Република Узбекистан. В хода на съвместните изследвания бяха открити особеностите на ефекта на меките рентгенови лъчи и ултравиолетовото лъчение върху коронавируса, съобщи пресслужбата."Същността на тази новаторска идея е, че огромна РНК молекула на този вирус, когато попадне в човешка клетка, е принудена силно да се деформира в много области по дължината си. Оказа се, че деформираните места по молекулата на РНК са хиляди пъти по-чувствителни към радиацията, отколкото молекулите на здравите клетки. От това следва, че малки дози радиация, разрушителна за вируса, биха били абсолютно безопасни за здравите клетки“, цитират се в съобщението думите на професора от УрФУ Анатолий Зацепин.

Сега екип от учени разработва метод за лечение. Според експерти радиационното облъчване е предназначено не само за COVID-19, но и за други вируси, в частност неговите мутации, във връзка с които те предлагат да се използва радиация не само за лечение на хора и предотвратяване на заболявания, но и за дезинфекция на предмети, продукти и помещения.

Източник: DarikNews

Коментари

Още от последните новини