Отбелязваме Лазаровден

Отбелязваме Лазаровден - E-Burgas.com

В последната събота преди Великден православната църква отбелязва Лазаровден. Празникът е свързан с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим.

Според евангелието когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. 

Според българската народна традиция Лазаровден или Лазарица е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Затова по традиция днес се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени лазарки, облечени в народни носии берат цветя, с които плетат венци за утрешния празник Цветница. Момите обикалят и къщите, пеят обредни лазарски песни, благославят стопаните за здраве, щастие и берекет, а те ги даряват с яйца, пари и плодове. 

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. 

Имен ден празнуват Лазар, Лазю, Лъчезар и техни производни.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си Около 360 000 българи празнуват имен ден С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки) Честваме Никулден - официалният празник на Бургас, моряците, рибарите и банкерите Отбелязваме Андреевден, денят започва да расте Кметът Димитър Николов поздрави сърдечно бургаските учители
Тагове
лазаровден празник
Коментари

Още от последните новини