От президентството: Акцията на прокуратурата урони престижа на България

От президентството: Акцията на прокуратурата урони престижа на България - E-Burgas.com

Обиските бяха прецедент, които урони престижа не само на президентската институция, но и на България. За мен остана необяснимо как 30 души, въоръжени, дойдоха да изземат листчета. Президентството е институция, която е стратегически обект, който се пази от НСО. Петима въоръжени стояха кат охрана на една стая. Няма нужда от такава показност. За мен тази акция на прокуратурата беше излишна и показна. Това коментира в сутрешния блок на bTV главният секретар на президента Димитър Стоянов по повод вчерашната акция на Специализираната прокуратура и СДВР на "Дондуков" 2.

"Не можах вчера да бъда до президента, защото бях на разпит в специализираната прокуратура.",  съобщи Стоянов.  По думите му въпросите към него са били свързани с бизнесмена Пламен Бобоков, който той заяви, че не познава, освен от телевизията. 

"Думите на президента бяха вчера изключително силни.", допълни главният секретар.

"Ние сме част от българското общество и всеки един от нас може да бъде проверяван.

Интересно е защо същата тази прокуратура не се интересува от едно шкафче  с пачки. Не се интересува защо един министър не е събрал големи суми за хазната. Ние сме оказали пълно съдействие. Надявам се прокуратурата да си свърши работата  и в други институции, не само в президентството.",  каза още Стоянов за обиските в президентството.

На въпрос какви са документите от държавна агенция „Разузнаване“ Стоянов зави, че трябва прокуратурата да докаже какви са документите и какъв е пътят, по който те са стигнали до президентския съветник Милушев. "Нямам представа какви са документите и няма как да имам представа. Класифицирани документи не са излизали нерегламентирано от президентската институция."

"По важната тема е как се управлява държавата и как по всякакъв начин се води война с президентската институция. Тази война се води още от 2018 година с назначаването на комисията за избор на военни самолети.", продължи Стоянов.

Той посочи няколко случаи при посещения на президента в Русия, Китай и други, за които, нито министрите, нито друг от министерски съвет е оказал съдействие за представянето на България. По думите му това е целенасочено отношението към президентската институция. "Не бих казал вражда, а възпрепятсване от страна на изпълнителната власт. Непредоставяне на информация е такъв вид възпрепятстване. Може ли президентът да поиска информация за газовите връзки и да не я получи точно преди посещение в Русия?", попита Стоянов.

"Избирателите на ДПС са изключително интелигентни граждани на страната ни и могат сами да преценят за кого да гласуват. Не е необходимо да се противопоставя охраната на един или друг.", заяви главният секретар на президенството.

Той бе категоричен, че контрол на НСО се осъществява от парламентарната комисия, а това е посочено в закона и правилника за прилагане на закона за НСО, който се утвърждава от министерски съвет. По думите му с промяната в закона е суспендирана Конституцията.

Запитан дали е обсъждана свалянето на охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган Стоянов посочи, че документът от заседанието на комисията е класифицирана. "Не съм присъствал и няма как да знам дали е поискано и коментирано свалянето на охраната от НСО".

"Това което направиха офицерите от НСО не мога да го приема. По отношение на флага – категорично съм против погазването, смачкването и хвърлянето на символите на държавността, а знамето е точно такъв символ. Гледайки това което излезе като репортаж, би трябвало тези служители да изпълняват задълженията си. 

Няма как да знам дали тези хора са от семейството на Ахмед  Доган, но те са служители на НСО, което бе потвърдено от президента.  Надявам се българската общественост да научи резултатите от разпоредената от  началника на службата ген. Станчев проверка.  Уронен е престижът на българската държава с хвърлянето на флага.", каза още Стоянов.

Свързани статии
Ченгета нахлуха в Кумлука, задържани са няколко лица Акция в столицата срещу компания за криптовалута Започна акция "Бяло" срещу наркодилърите в цялата страна Стотици актове при поредната акция за пияни и дрогирани на пътя Поредна мащабна акция срещу нарушителите на пътя 24 задържани при масирани полицейски акции в цялата страна Нова мащабна акция в Деня без жертви на пътя Поредна акция в Бургас, този път на прицел са лихварите Прокуратурата повдигна обвинения на трима сирийци за фаталната катастрофа 28 надрусани шофьори са заловени в новата акция на КАТ
Тагове
акция прокуратура президентство
Коментари

Още от последните новини