Осем заслужили бургазлии станаха почетни граждани на Бургас

Осем заслужили бургазлии станаха почетни граждани на Бургас - E-Burgas.com

По време на празничната никулденска сесия на местния парламент се обявяват официално новите почетни граждани на Бургас. Тази година сред тях има и хора с богат житейски опит, и дръзки младежи. Общото помежду им е това, че разнасят славата на Бургас далеч извън неговите граници.

Кметът Димитър Николов връчи почетните грамоти на:

* Стефани Кирякова – притежателка на множество медали от национални и международни турнири по художествена гимнастика, световна шампионка и олимпийска шампионка с ансамбъла ни на олимпиадата в Токио тази година. Красива, стилна и земна, тя присъства лично, за да получи своята почетна награда.

* Мария Бакалова – за актьорската си игра във филма „Борат 2“ спечели три много престижни награди за най-добра поддържаща женска роля през 2021 г. – на Лондонския кръг на кинокритиците, на Националното общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите кинокритици. За брилянтната си актьорска игра Мария Бакалова бе номинирана за „Златен глобус“, както и за „Оскар“. Мария не успя да присъства лично днес, но изпрати от САЩ много мил видео поздрав към своите сънародници. От нейно име наградата прие баща й Вълчо Бакалов.

* Бургазлията проф. д-р Илиян Стоянов Иванов и д-р Йорданка (Дана) Петкова Проданова – двамата български лекари са привлечени като асоциирани продуценти на филма „Дълбоко усещане“. Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в киното. Това е първата продукция в историята на изкуството, в която е ангажиран сляп и глух актьор. Късометражната лента бе номинирана за „Оскар“ и има вече 15 отличия. Двамата доктори също изпратиха от САЩ видео поздрав към бургазлии.

* Бургазлиите, обявени за почетни граждани през 2020 година, получиха грамотите си сега, тъй като миналия декември церемония не бе проведена. Това са:

* Плувецът Цанко Цанков – за вдъхновяващите му успехи в басейна, но също така и в открити води. Той стана първият човек, прекосил в плувен маратон Бургаския залив от край до край.

* Нейчо Попов – посмъртно. Той е един от създателите на Държавния сатиричен театър. Играе в театъра, снима се в киното и телевизията. Нейчо Попов е най-голямата любов на Стоянка Мутафова. Един от най-талантливите бургазлии в актьорската професия, а те никак не са малко. Наградата прие неговата братовчедка Елена Томасян.

* Петър Иванов – републикански шампион по борба, златен медалист на турнира "Дан Колов", световен шампион. Със своята активна състезателна дейност заслужилият майстор на спорта записва името си в българската спортна история в дисциплината свободна борба.

* Стоян Апостолов – удостоен със званието майстор на спорта по автомобилизъм. Многократно участва в рали състезания в Турция, Гърция, Югославия, Белгия, Румъния. Той е десеткратен шампион на Рали крос за България, както и петнадесет години шампион на писта за Националния ни шампионат.

* Деви Симеонов – посмъртно. Той е един от архитектите, очертали контурите на Бургас. Голяма част от своето време и сили Деви Симеонов посвещава на изследователска и събирателска дейност, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история. Наградата получи от негово име внукът му Деян Симеонов.

Коментари

Още от последните новини