Осем години след атентата на летище Бургас - дело с 80 тома, 170 свидетели и 100 експертизи

Осем години след атентата на летище Бургас - дело с 80 тома, 170 свидетели и 100 експертизи - E-Burgas.com

Днес се навършват 8 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. При терористичния атентат през 2012 година загинаха петима израелски и един български гражданин. На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака, пирпомни сайтът actualno.com. При атаката загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи. Днес на мястото на атентата се издига възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.
 

Свързани статии
Авиокомпания откри лятната си база в Бургас РИОСВ-Бургас не откри нарушения с водораслите в Сарафово Багер депонира тонове водорасли край Сарафово, предстоят проверки 137 полета от Русия до Бургас през юни под въпрос Укрепено е свлачището в Сарафово, зелена светлина за довършване на алеите Какво се случва с велоалеята за Сарафово и какво е бъдещето на Ъгъла? След 2 години: Влак ще свързва Бургас с летището Wizz Air открива нова сезонна база в Бургас, друга авиокомпания планира Бургас за нови полети Без ток заради снега в Бургаско са Сарафово и няколко села Община Бургас официално обяви плановете си да строи нова лодкотоянка край алеята за Сарафово
Тагове
атентат сарафово летище 2012
Коментари

Още от последните новини