ООН призова войната да спре за 4 дни по Великден

ООН призова войната да спре за 4 дни по Великден  - E-Burgas.com
Reuters

ООН призова войната да спре поне за четири дни. Причината - светлите християнски празници.
„Великденските празници трябва да бъдат момент на обединение около спасяването на животи и насърчаването на диалога за край на страданието в Украйна”, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  и призова за четиридневна хуманитарна пауза на Светлата седмица, която да започне на Велики четвъртък и да продължи до Великден, 24 април, за да се даде възможност за отваряне на поредица от хуманитарни коридори.

„Вместо празнуване на нов живот, този Великден съвпада с руската офанзива в Източна Украйна. Интензивната концентрация на сили и огнева мощ прави тази битка неизбежно по-насилствена, кървава и разрушителна. Настъплението и ужасните жертви на цивилните, които сме виждали досега, могат да избледнеят в сравнение с ужаса, който ни предстои. Не може да се позволи това да се случи”, каза още Гутериш, цитиран от Нова тв.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Украйна
Коментари