Олекотяват ученическите раници

Олекотяват ученическите раници - E-Burgas.com

Планира се отпускането на допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от I клас до VII клас. Мярката е резултат от усилията на МОН да изпълни поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници и съответно за по-голяма ефективност на образователния процес и повишаване качеството на обучението, съобщават от ведомството. Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаване на електронен портал с учебно съдържание, в който ще бъдат публикувани тези учебници.

Същевременно учебниците от I до VII клас включително, които са печатни издания с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват вече като две отделни книжни тела.  Това предвижда промяна в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която също е насочена към олекотяване тежестта на ученическите раници.  

За финансиране на електронните варианти допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II – VII клас, чиято годност е три учебни години.

Коментари

Още от последните новини