Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект

Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект - E-Burgas.com

Община Бургас, съвместно с партньори, ще започне изпълнението на проект, чиято цел е ограничаване на използването на прясна вода от Мандренското езеро за технологични нужди и опазване на природните ресурси.

Проектът носи името „Иновативна технология за третиране на води за по-добро управление на речните басейни“ – WATEROIL. Той се реализира със средства по Програма Лайф 2020 – LIFE20 ENV/BG/001042, сектор „Води и морска околна среда“.

Целта на WATEROIL е да бъде внедрена иновативна технология, която ще позволи използваната вода в технологични процеси да се пречиства и използва отново.

Това ще доведе до намаляване на използването на прясна вода от езерото с 420 000 куб. м. годишно.

Използването на новата технология има специфична цел да се намалят емисиите на замърсители във въздуха и да се подобри екологичното състояние на Мандренското езеро, което е част от защитена зона „Мандра - Пода“, и да се съхрани неговото биологично разнообразие.

Община Бургас ще разработи и приложи методология за оценка на разпространението на неприятни миризми от технологичните процеси, която ще е базирана на най-добрите практики и европейските стандарти в тази сфера.

Друга дейност, която ще изпълнява Община Бургас, е извършването на мониторинг за качеството на атмосферния въздух с мобилната станция.

Участието на Община Бургас бе подкрепено единодушно от Общинския съвет. Финансирането на дейностите се осъществява със средства по програма LIFE и пари от общинския бюджет.

Свързани статии
Невероятна програма и много емоции очакват публиката на откриването „Купа Бургас 2022“ „Бургасмед“ вече има детски неотложен кабинет Георги Базотев: Конният спорт премахва колебанията, прави децата решителни Атрактивни тренировки с най-елитните коне у нас привличат бургазлии към конната база Добра новина за бургаския бизнес - отварят нови програми за безвъзмездна финансова помощ Как да направим специалните събития екологични? Звезден музикален рецитал очаква публиката на "Бургас и морето" Кметът Димитър Николов посреща участничките в международния конкурс Мисис Планет 2022 Green Deal: Какво ще ядем след 20 години Тонове вредни емисии бяха спестени на Бургас с няколко екопроекта
Тагове
бургас екология
Коментари

Още от последните новини