Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект

Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект - E-Burgas.com

Община Бургас, съвместно с партньори, ще започне изпълнението на проект, чиято цел е ограничаване на използването на прясна вода от Мандренското езеро за технологични нужди и опазване на природните ресурси.

Проектът носи името „Иновативна технология за третиране на води за по-добро управление на речните басейни“ – WATEROIL. Той се реализира със средства по Програма Лайф 2020 – LIFE20 ENV/BG/001042, сектор „Води и морска околна среда“.

Целта на WATEROIL е да бъде внедрена иновативна технология, която ще позволи използваната вода в технологични процеси да се пречиства и използва отново.

Това ще доведе до намаляване на използването на прясна вода от езерото с 420 000 куб. м. годишно.

Използването на новата технология има специфична цел да се намалят емисиите на замърсители във въздуха и да се подобри екологичното състояние на Мандренското езеро, което е част от защитена зона „Мандра - Пода“, и да се съхрани неговото биологично разнообразие.

Община Бургас ще разработи и приложи методология за оценка на разпространението на неприятни миризми от технологичните процеси, която ще е базирана на най-добрите практики и европейските стандарти в тази сфера.

Друга дейност, която ще изпълнява Община Бургас, е извършването на мониторинг за качеството на атмосферния въздух с мобилната станция.

Участието на Община Бургас бе подкрепено единодушно от Общинския съвет. Финансирането на дейностите се осъществява със средства по програма LIFE и пари от общинския бюджет.

Свързани статии
Еколози алармират: Ценни местообитания в Айтоска планина са под заплаха! Бургазлии засадиха коледните си елхи в "Меден рудник" Коледна горичка ще изникне в парк "Езеро", всеки може да засади живо дръвче там Бургас и Варна ще са домакини на Евроволей 2023 Празничната онлайн програма на Община Бургас продължава в новогодишните празници Четвърта година подред: Доброволци правят коледно почистване на плаж Аркутино Ето как ще се движат автобусите на градския транспорт по празниците Община Бургас представи реализирането на 4 важни проекта Бургас сред общините с проекти към климатичните промени БДЗП преброи 1142 пеликана в Бургас
Тагове
бургас екология
Коментари

Още от последните новини