Обмислят учебната година да започва от 5 септември

Обмислят учебната година да започва от 5 септември - E-Burgas.com

Обсъжда се дали не изтеглим по-рано старта на новата учебна година - около 5 септември. Не казвам, че ще стане, необходима е дискусия. Омикрон вълната ще донесе повече болни деца в училище. Общото количество заразени се вдигна от 10 на 20 процента. Трябва да сме готови за бързо нарастване на заразяване. Това каза по БНТ образователният министър проф. Николай Денков.

За това трябваше да се направи нов подход. Трябва да имаме правилната стратегия. този план е много по-адекватен. Смята се, че трябва да сме готови да се поемат нови болни. Няма универсален подход. 

Продължаваме в клас, амбицията ни е да свършим срока в училище. Ние се съобразяваме със специалистите. С министър Сербезова имаме много хубав диалог. Не е случайно, че очевидно в плана има грижа за децата. Етапите са четири и те носят логиката на предишния план, но критериите за минаване от един на друг етап са различни. Ако има болно дете в клас, паралелката се затваря. Идеята е да не позволи епидемичен взрив. В момента риска е да не започне много бързо да се пълнят интензивните легла. Математиците дават прогнози какво ще се случи след 3-4 седмици. Ако действахме по предишния план, София трябваше да е затворена. сега не е така, защото легата не са запълнени. 

Логиката е, че ако има локален проблем, зе затваря локално, а не цялата страна. Това се опитваме да правим. Т. е да се затваря тогава, когато има проблем. Много повече са тези, които искат да учат присъствено. 

Задачата ни е трудна - зависи максимално добре да се организира учебния процес, при защита на учители и ученици. Няма как да има присъствен учебен процес, ако учителите са болни. Тестването в училище е малка опция, с която ние можем да помогнем. Трябва да видим как ще компенсираме пропуските в училище, това е наша задача. 

В момента имаме почти 50 процента ваксинирани учители. Преболедували са около 15 процента. Карантинирани са около три пъти повече през последните няколко седмици. това е нормално при настъпване на нова вълна. 

Свързани статии
МОН въвежда временни противоепидемични мерки в училищата и градините Учебната година започва без маски и тестове 4 146 училища и детски градини чакат учебната година у нас Денков: Учебната година ще започне на 15 септември Министър Николай Денков и кметът Димитър Николов откриха иновативен център в бургаско училище (Снимки) Предвиждат цялостна промяна в графика на учебната година Обсъждат кога да започва учебната година Денков: Не обсъждаме удължаване на учебната година МОН още не е решило ще се удължава ли учебната година Денков се надява това да е последния първи учебен ден за 2021
Тагове
Учебна година денков
Коментари

Още от последните новини