НЗОК е дала над 700 000 лв. за лечение на болни от коронавирус

НЗОК е дала над 700 000 лв. за лечение на болни от коронавирус - E-Burgas.com

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за коронавирус, определени от РЗИ:

„За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК". С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%. Салчев допълни: „Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета". Никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората, смята професорът:

„Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква".

 

 

 

Свързани статии
Ето кога сваляме маските Бургас и Царево с висок брой новозаразени с ковид Скочиха новозаразените в областта, четири общини с по над 10 нови случая Глътка въздух в региона: Едва 34 новозаразени с ковид, нито един смъртен случаи 88 са новозаразени в Бургаско, лек спад на новите случаи в страната Бургаска област осъмна с нови 110 случая на коронавирус 913 нови случаи на коронавирус у нас 105 нови души в Бургаско са с коронавирус, 1212 общо у нас Отново в изходна позиция: 131 нови случая на ковид в Бургас 910 новозаразени у нас, най-много в София и Бургас
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини