Нова схема за плащане на стари данъци

Нова схема за плащане на стари данъци - E-Burgas.com

От 1 май догодина погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите, предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети окончателно от парламента, предава Pariteni.bg.

В момента длъжникът може да избере кои дългове да плати, което крие риск да изтече давността на старите задължения.

За скрити доходи в чужбина, ако не се плати данък, ще се налага санкция до 15 000 лв. Това важи както за фирми, така и за физически лица. Въвежда се и възможност за подписване с електронен подпис на фирмените годишни финансови отчети и докладите на одиторите, гласи друга промяна в ДОПК. Глоби в размер до 11 000 лв. ще бъдат налагани на фирми, които крият информация от НАП.
 
Ако някоя фирма или гражданин не спази изискванията за съхранение на счетоводна и търговска информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане и задължителните осигуровки, от НАП ще налагат сериозни глоби, гласят новите текстове. Промените се отнасят както за фирмите, така и за гражданите, които нямат регистрирана фирма, но реално работят като търговско дружество - например продават стоки в интернет с цел реализиране на печалба.

Глоби от 500 до 1 000 лв. ще бъдат налагани на търговци, които не оказват съдействие на данъчните. Това например означава да не дадат счетоводните книги, да не отключат сейфа с парите в брой или да не допуснат ревизори в склада.

Фирмите, които внасят и изнасят рискови стоки за страните от ЕС, ще могат предварително да обявяват в НАП превозът им, гласят още приетите промени. Това няма да е задължително, а ще се прави по желание. Целта е контролът на НАП да бъде по-ефективен.

Коментари

Още от последните новини