Нов вирус плъзна във Фейсбук

Нов вирус плъзна във Фейсбук  - E-Burgas.com

Във Facebook има нов вирус, пише news.bg. Той представлява вреден код, който от профил на ваш приятел в социалната мрежа с линк препраща към уеб страница или към т.нар. виртуални магазини. С кликането върху този линк става и "заразяването". Обикновено той примамва със заглавия от типа: "Вижте какво мислят за вас вашите фейсбук приятели", "Вижте кой е посещавал профила ви във фейсбук", "Кой следи профила ви" и други подобни, алармират от Дарик.

Експерт по информационна сигурност обясни, че трябва да сме много внимателни, защото последствията могат да бъдат сериозни. Сред вредите са външно лице да поеме контрол върху компютъра ви, да краде банкова информация и други. Ако кликнем на вирус, трябва да сканираме компютъра, за да видим дали не сме се заразили, каза Борис Гончаров.

Ако вече сте "налапали буболечка", може да предприемете някои мерки. "За съжаление няма кой знае колко неща, които да направите, за да се отървете от вируса. Но със сигурност може да изтриете постовете, които не са от вас, но са се появила на стената ви и са съмнителни. Съответно е добре да прегледате настройките за сигурност във фейсбук и да се опитате да ограничите такъв тип постове. Все пак няма вълшебна ситуация, с която да решите проблема си с едно кликане. Не е толкова просто. Трябва да се внимава. Не трябва да се клика безразборно, независимо дали идва от познат във фейсбук или не. Трябва да се селектира и преценява", посочи Гончаров.

Специалистът обясни, че има начин и безплатни услуги чрез уебсайтове, където да проверим даден линк дали е зловреден, или не. Един от тези сайтове за проверка например е virustotal.com

Коментари

Още от последните новини