Нов скок в цените на горивата у нас

Нов скок в цените на горивата у нас - E-Burgas.com

Какво ще се случи на пазара на горива у нас, след като държавата прекрати концесията на пристанище „Росенец”? Само за месец цената на дизела се е повишила с до 30 ст. на литър. Увеличението в цената на масовия бензин е с 22 ст. От четвъртък вечерта до днес стойността на газта е скочила с 5-6 стотинки.

Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива е категоричен, че повишилите се цени се дължат на скока в цената на петрола на световните борси. „Има и друг фактор – че Русия и ОПЕК се разбраха да намалят добивите, а в същото време има търсене, тъй като в Китай след пандемията има търсене на горива”, обясни експертът.

Темата в студиото на „Здравей, България” коментира и икономистът Руслан Стефанов. Според него прекратяването на концесията на пристанище „Росенец” и скокът на горивата нямат връзка, „освен ако няма злонамерено деяние от страна на руския оператор на рафинерията”. Стефанов се съгласи с мнението на Иван Кашилски, че повишението у нас се дължи на цените на петрола на световния пазар.  

Коментари

Още от последните новини