Нинова пусна робот-чистач в язовир Големо село

Нинова пусна робот-чистач в язовир Големо село - E-Burgas.com

8 самоходни роботи ще чистят стените на язовирите и дигите около реките от храсти и треви за да не се допускат наводнения. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която проследи работата на един от тях на язовир "Големо село" край Бобов дол.

„Роботите чистачи са собственост на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". С тяхното използване по-бързо ще се работи на труднодостъпни места, тъй като те чистят при наклони до 50 градуса, където е опасно за хора. Могат да се ползват и за пресичане на огън в гората, без опасност за живота на огнеборци“, каза още Нинова.

Към момента между 14 и 18 язовири в страната са потенциално опасни, други 400-420 също се нуждаят от спешни ремонти. Отделно от това започва обследване и на още 384 язовира, като за всички се подготвят обществени поръчки за строително -ремонтни работи.

„По отношение на обществените поръчки променяме подхода, за да не се крадат пари и всичко да се случва пред очите на хората, ще има прозрачност", добави Нинова

„В Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" вече са приети 560 язовира от общините, като общо трябва да се прехвърлят над 2500. Процесът тече непрекъснато, следващата седмица се очаква прехвърлянето на още 10 само в едно от регионалните поделения на предприятието“, поясни директорът на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" Цако Бънчев.

Коментари

Още от последните новини