Незаконни сметища никнат като гъби в Странджа

Незаконни сметища никнат като гъби в Странджа  - E-Burgas.com

Все повече нерегламентирани сметища се появяват край странджанските села в последните годините, сигнализрат от "Зелена странджа". Според сдружението причина за това е ръстът на купуването и ремонта на стари селски къщи.

Обикновено сметищата изникват край изходните пътища към гората и са само на метри от населената част на селата. Изхвърлят се строителни материали, стари електрически уреди, автомобилни гуми и битови отпадъци. 

"Трудно е да се схване логиката на едно подобно деяние от нормален, трезвомислещ човек. Но също така неразбираемо е бездействието на институциите. След като не може да се упражни нужния контрол и да се възпре безразборното изхвърляне на строителни отпадъци в гората, не е ли по-добре на края на всяко село да се изградят площадки, където хората да си изхвърлят безплатно боклука и периодично да се почистват с машини. Ще излезе много по-евтино, по-лесно и ще бъде много по-резултатно по отношение на опазване на околната среда чиста." пишат от "Зелена Странджа". 

Те са публикували снимки от созополското село Индже Войвода. На практика обаче подобна гледка може да се забележи край почти всяко едно село в Странджа. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини