Необслужваните бързи кредити са нараснали с над 20% за година

Необслужваните бързи кредити са нараснали с над 20% за година - E-Burgas.com

Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,4 млн. лева в края на септември. Това е с 23,2% (65,3 млн. лв.) повече спрямо миналата година, показва статистиката на Българска народна банка (БНБ), цитирана от в. "Сега".

Търсенето на бързи кредити се активизира през последната година и отново достига нивата от преди пандемията. Към края на септември дружествата, специализирани в кредитиране, отчитат предоставени потребителски заеми за 4,295 млрд. лв. при 3,488 млрд. лв. година по-рано. Увеличението е с 23,1% спрямо края на третото тримесечие на 2021 г. - почти колкото е ръстът и на необслужваните заеми.

Над 70% от бързите кредити са предоставени на домакинствата. Въпреки, че се наричат бързи кредити заради краткия срок за връщане на парите и по-лесното отпускане в сравнение с условията на търговските банки, статистиката на БНБ показва, че най-много нараства отпускането на заеми с погасителен план над 5 години. В края на септември техният дял вече преобладава и достига 1,849 млрд. лв.

Коментари

Още от последните новини