Немската и Математическата с най-висок резултат на матурите по български в Бургас

Немската и Математическата с най-висок резултат на матурите по български в Бургас - E-Burgas.com

Средната оценка за бургаските ученици е 4,11, а едва четири гимназии влизат в Топ 100 на страната

Бургаските ученици са със среден успех от 4,11 на задължителния за зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. 

С най-висок успех могат да се похвалят учениците от Немска езикова гимназия "Гьоте" със средна оценка от 5,28. Това ги нарежда на 15-то място в класацията на стоте училища с най-висок резултат в страната, изготвена от "Дневник". 

Бургас има още три училища в Топ 100. Малко зад Немската гимназия се нарежда Профилирана природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков", която е на 20-то място в страната със среден резултат от 5,24. Другите две училища, които намират място в класацията са Английска езикова гимназия "Гео Милев" с 5,06 и Профилирана гимназия за романски езици "Георги Стойков Раковски" (Френската гимназия) с 4,88, което им отрежда съответно 45-то и 77-мо място. 

Очаквано предвид резултатите от последните години една трета от училищата в класацията с най-високи резултати са в София - общо 35, като сред първите 20 преобладават гимназиите с изучаване на чужди езици. Следва Пловдив със седем образователни институции в стотицата, Варна - с 5, Бургас и Русе - с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора - с 3. Две области в страната - Кюстендил и Търговище, изобщо не се класират сред най-добрите. В списъка има 12 частни училища.

Коментари