Не предприемайте самолечение при грип

Не предприемайте самолечение при грип  - E-Burgas.com

Доверете се на специалист за точните лекарства, иначе рискувате усложнения

Не подценявайте грипа, при неадекватни мерки той може да докара бронхит, пневмония, дори менингит, предупреждават епидемиолози. Най-застрашени са децата, които са и най-голямата група боледуващи.

За да се избегнат възможни усложнения, експертите са единодушни: посетете личния лекар, а за първа помощ или профилактика може да се обърнете към вашия  фармацевт.

В аптеките в Бургас в момента масово се търсят витамини, пробиотици, имуностимулатори, както и противовирусни медикаменти. „Изпълняваме както рецепти с предписани антибиотици и облекчаващи общото състояние на болния медикаменти, така и хранителни добавки без лекарско предписание, укрепващи организма срещу вирусни агенти“, коментираха фармацевти от аптеки „Фаркол“. От там допълниха, че сред търсените препарати са витамин С, мултивитамини, имуномодулатори с ехинацея, пчелни производни, както и традиционните прахчета срещу настинка и грип. За съжаление, в Бургас трудно се намират противовирусните медикаменти, които се вземат при първи симптоми на грипния вирус. Единият се вдишва, а другият е във вид на хапче. Те липсват и при джипитата, които минали години ги раздаваха на болни. Причината е повишената заболеваемост в началото на годината. След пика около празниците, в момента в региона се наблюдава намаляване броя на болните от остри вирусни инфекции.

Въпреки това, профилактиката остава ключов момент. Специалистите съветват, при разболяване да останете вкъщи до пълното оздравяване. Първо: за да не се заразяват още хора и второ – за да се избегнат усложнения.  Грипът има много кратък инкубационен период - симптомите започват да се проявяват между 10-12 до 24-ия час от момента на заразяването. Първо се покачва температурата до към 38 градуса, след това започват болки в мускулите и ставите, както и в гърлото, появява се суха кашлица и важен белег - цялостна отпадналост и липса на сили. „Препоръчително е да се ползват маски за предпазване, те струват стотинки и трябва да се сменят на 2-3 часа. Важна е и хигиената – често да се мият ръцете и да се дезинфекцират повърхностите“, казват още от аптеки „Фаркол“.

Коментари

Още от последните новини