Най-голямата бургаска книжарница "Хеликон" стана на 20 години

Най-голямата бургаска книжарница

Най-известната книжарница не само в Бургас, но и в страната, навърши 20 години. По този повод собствениците на "Хеликон" Гинка и Йордан Панайотови събраха близки, приятели и почитатели на книгите на специално тържество. То се проведе сред неподправената обстановка на голямото богатство от книги, подредени изкусно по лавиците в книжарницата.

Празника уважиха писатели, творци и хора, които са двигател на културния живот в Бургас.

Началото на "Хеликон" в Бургас е поставено на 1 юли 1996 година. Книжарницата отваря нова страница от историята на едно от емблематичните места в Бургас. Тя е разположена в стара сграда на площад "Тройката", проектирана от известния италиански архитект Рикардо Тоскани. Построена е през 1908 година и е служела за склад на "Големи български мелници". Предприятието е собственост на известната бургаска фамилия Хаджипетрови, които са приети за едни от благодетелите на Бургас.
В наше време сградата с часовника на площад "Тройката" е позната в цялата страна като книжарница "Хеликон". Днес тя е любимо място за хората на духа и словото.   
Кметът на Бургас изпрати поздравителен адрес до собствениците на книжарници "Хеликон", в който се казва:
"Скъпи приятели! Приемете моите искрени поздрави по повод 20-годишнината от създаването на книжарници "Хеликон". Днес с радост може да отбележим, че все повече хора се увличат от четенето на книги и голяма заслуга за това имате и Вие. Книжарница "Хеликон" е не просто място, от където може да си купим книга. Тя ни дава едно неподправено усещане, че прекрачвайки прага й, влизаме в храм на знанието и мъдростта. В ерата на интернет и съвременните информационни технологии пазарът на книги стана много по-динамичен. "Хеликон" обаче успя да се утвърди като модерна книжарница, запазила онзи чисто възрожденски образ на духовно средище. Продължавайте своята мисия да дарявате читателите с удоволствието да държат в ръка хубава книга и да се наслаждават на словото на великите автори. Пожелавам Ви много нови успехи", каза в приветствието си към Гинка и Йордан Панайотови кметът Николов.

Коментари

Още от последните новини