Наши театрални школи ще се представят на фестивал в САЩ

Наши театрални школи ще се представят на фестивал в САЩ - E-Burgas.com

Асоциацията на българските училища в Америка (АБСА) покани децата от театрална школа „Усмивка“ към НЧ „Фар 1946“ - Бургас и ТС „Светулка“ към НЧ „Светлина 1939“ - Поморие с художествен ръководител Румяна Кралева, да участват със спектаклите „Пук“ и „Ян Бибиян“ в заключителния концерт на Фестивала на младежкото авторско творчество във Вашингтон, САЩ, на 20.11.2022 г. Събитието представя авторски песни, авторски театрални произведения, авторска поезия и проза от деца и младежи.

През май 2022 година малките театрали участваха в проекта "Книгите оживяват", реализиран от Сдружение „Общество за духовни изяви“ и ИК „Знаци“, двете читалища, Куклен театър Бургас и други поканени организации, с подкрепата на Община Бургас. Живото предаване на програмата очарова организаторите на фестивала във Вашингтон. Двете читалищни школи им изпратиха записи на представленията „Пук" от Валери Петров и „Ян Бибиян" от Елин Пелин. През лятото журито на фестивала в САЩ отличи двата спектакъла. В резултат на това през ноември българските деца във Вашингтон, Филаделфия и Ню Йорк ще видят на живо таланта на своите връстници от Бургас и Поморие.

Всичко това става реалност, благодарение на един забележителен българин - Бойко Антонов. Той е зам.-председател на АБСА и административен директор на Академия „Христо Ботев“ - Вашингтон. Бойко Антонов е ревностен пазител на българския дух в сърцето на Америка. Той е софтуерен инженер. Работи в Библиотеката на Конгреса на САЩ и е един от създателите на училище „Христо Ботев“ във Вашингтон.

Асоциацията на българските училища в Америка (АБСА) е учредена на 24 декември 2018 г. в Олимпия, щата Вашингтон. Към настоящия момент тя обхваща 43 български съботно-неделни училища – партньори, които осъществяват дейност на територията на САЩ. Една от целите на АБСА е да подпомага различни инициативи за подкрепа на българското образование и култура в Америка.

Свързани статии
Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври 19 бургаски ученици ще четат авторска поезия на фестивала на младите в изкуството Започва четвъртото издание на SPICE MUSIC FESTIVAL 2022 Емил Ованесов: Бургаският филмов фестивал се превърна в разпознаваема марка Вкусна риба на Ченгенето примамва бургазлии на 17 и 18 юни "Фестивал на водата и рибата“ с богата програма ще изпъстри празника на Самоков Вижте къде можете да паркирате по време на Solar summer festival Дъждът не спря феновете на Spice Music Festival в Бургас (Снимки) Вълнуващо откриване на Международния филмов фестивал в Бургас (Снимки)
Тагове
фестивал
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Наши театрални школи ще се представят на фестивал в САЩ - E-Burgas.com

Регата 24 Май