Напусна ни синът на Петко Задгорски - Велин Задгорски

Напусна ни синът на Петко Задгорски - Велин Задгорски - E-Burgas.com

Паметникът на именития му баща е готов, ще бъде поставен през май в Морската градина

На 85 години ни напусна Велин Задгорски, син на именития бургаски художник Петко Задгорски. По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования на неговите роднини и близки.

Велин Задгорски от години живееше със семейството си в Мюнхен, Германия. Последните му визити в родния град бяха по повод изграждането на бюст-паметник на баща му Петко Задгорски в Морската градина. Сдружението "Общество за духовни изяви" бе упълномощено от него да съдейства по осъществяване на идеята и проектът вече е във финална фаза.

Паметникът е напълно завършен. Негов автор е Руси Костадинов.

"Предвиждахме към месец май заедно с него, неговите внуци, известни художници, поети, интелектуалци, официално да го открием. За съжаление, тези тъжни новини ни изпревариха", обясни председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет за издигането на паметник на Петко Задгорски - журналистът и издател  Румяна Емануилиду.

Община Бургас активно съдейства за реализирането на проекта.

Петко Задгорски

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

Свързани статии
Бургас отбелязва 120 години от рождението на Петко Задгорски с непоказвани творби Бургас ще отдаде почит към Апостола в събота Десетки поморийци положиха цветя пред паметника на Яворов Обсъдиха идеята за паметник на кан Тервел в Бургас Откриха паметна плоча на военен командир и бивш кмет на Бургас Откриват паметник на загиналите във войните в Козичино Община Созопол дава 500 лв. за идеен проект за паметник на Левски Бургас вече има паметник на Петко Задгорски (Снимки) Община Бургас събира пари за паметник на медиците починали от ковид Събират средства за изграждането на паметниците на Левски и Лермонтов в Созопол
Тагове
петко задгорски велин задгорски паметник
Коментари

Още от последните новини