Наплив от желаещи за операция след възстановяването на плановия прием

Наплив от желаещи за операция след възстановяването на плановия прием - E-Burgas.com
fox13news.com

Плановата дейност беше спряна за близо два месеца заради коронавируса

Бум на пациенти, желаещи да бъдат оперирани, след като беше подновен приемът в болниците. Заради грипната епидемия и заразата от коронавирус плановата дейност беше спряна за близо два месеца, предава Нова тв.

По разпореждане на здравните власти с предимство при плановите операции трябва да са най-нуждаещите се от лекарска помощ пациенти. Това са онкоболните, както и хората с изострени хронични или сърдечно-съдови заболявания. Напълно забранени обаче остават инвитро процедурите и трансплантациите. Все още не е позволено и свиждането в лечебните заведения. Заради мерки за сигурност болниците продължават да работят само на 50% от капацитета си.

За три дни в столичната  болница Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ са направени 5 планови сърдечни операции. Един от пациентите е мъж от Стара Загора с вроден порок на сърцето. Иван Колев сега се чувства много добре. Не така обаче се е чувствал той само допреди седмица. 

"Моето моментно състояние се следеше от 12 години от кардиолог в Стара Загора. И на последното мое свиждане с него каза, че вече трябва да се насочвам към оперативно лечение"', споделя Иван.

Смяната на аортната клапа чрез иновативна миниинвазивна хирургия извършва д-р Келчев. Кардиохирургът признава, че след като беше дадена зелена светлина за планов прием, ежедневно получава обаждания от пациенти, желаещи операция.

"Запознали са се от медиите, че коронавирусната инфекция протича доста по-усложнено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Те предпочитат в началото на този проблем, тъй като се готвим за дълга битка, те да подобрят своето общо състояние, за да могат евентуално да бъдат по-резистентни на инфекцията", обяснява д-р Келчев.

Заради завишените мерки за безопасност засега болницата ще подрежда приоритетно пациентите си. Касата ще поема тестовете на пациентите със съмнение за коронавирус, на които им предстои влизане в болница, заявиха от щаба. А медицински секретари трябва да провеждат задължителна анкета.

Засега трансплантациите остават извън позволената дейност на болниците, тъй като при заразяване с COVID-19 пациентите имали минимални шансове да оцелеят. От Щаба се позоваха за пример от Франция.  От щаба обмислят и как в най-скоро време да бъдат възобновени репродуктивните манипулации.

Инвитро процедурите биха могли да бъдат подновени, но всичко зависи от това каква ще е епидемиологичната обстановка в страната в следващите седмици.

Свързани статии
Наказват болници, ако отказват да приемат пациент, а имат легло Болниците у нас са задлъжняли с близо 700 милиона лева Заповед: От утре се възобновяват детските и женските консултации Болници отказват прием на тежко болни заради епидемията? Ясна е готовността и легловата база, с която разполагат болниците в Бургас срещу коронавируса
Тагове
болници
Коментари

Още от последните новини